Εκπαίδευση

Αποφασίζουν για απεργιακά μέτρα οι εκπαιδευτικές οργανώσεις

Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ επιφυλάχθηκαν να απαντήσουν στη χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για άρση του αδιεξόδου στην παιδεία και ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Την Τρίτη (5/9) το απόγευμα συνεδρίασαν εκτάκτως ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ, ενώ τις κυβερνητικές αποφάσεις θα μελετήσει σήμερα και η ΟΕΛΜΕΚ.

Κανονικά θα πραγματοποιηθούν, ωστόσο, σήμερα οι Παγκύπριες Γενικές Συνελεύσεις των μελών των εκπαιδευτικών οργανώσεων, με αποκλειστικό θέμα την εξουσιοδότηση των Δ.Σ. τους για λήψη απεργιακών και άλλων μέτρων.

Τα μέλη της ΠΟΕΔ θα ψηφίσουν μετά το μεσημέρι.

Για τη Μέση Εκπαίδευση, η ΟΕΛΜΕΚ ενημερώνει ότι το δημοψήφισμα θα γίνει ταυτόχρονα σε όλα τα σχολεία της Κύπρου. Θα αρχίσει στις 9:00 το πρωί και θα ολοκληρωθεί μία ώρα αργότερα.

Η ΟΛΤΕΚ αναφέρει ότι θα διεξάγει το δημοψήφισμα από τις 9:00 έως τις 12:00, σε όλες τις Τεχνικές Σχολές.

Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει αύριο, οπότε τα Δ.Σ. των εκπαιδευτικών οργανώσεων θα αξιολογήσουν το αποτέλεσμα των δημοσκοπήσεων και θα λάβουν τις αποφάσεις τους.

Οι τρεις οργανώσεις των εκπαιδευτικών διαμηνύουν ότι θα είναι σε συνεχή επαφή και επικοινωνία, ώστε στο πλαίσιο της κοινής προσπάθειας, να προσδιοριστούν και τα αμέσως επόμενα βήματα.

Το Υπουργικό Συμβούλιο συνήλθε χθες εκτάκτως και αναθεώρησε τις επίμαχες αποφάσεις της 4ης Ιουλίου και ενέκρινε την πρόταση που προέκυψε στις 23 Αυγούστου κατά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις.

Η νέα απόφαση, την οποία απέστειλε χθες το απόγευμα ο Υπουργός Παιδείας, Κώστας Χαμπιαούρης, στις εκπαιδευτικές οργανώσεις, αποτελεί μια συνδιαμόρφωση των προτάσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας από τις 23 και 30 Αυγούστου.

Τονίζεται, ωστόσο, η επιθυμία της κυβέρνησης να συνεχίσει τον εφ’ όλης της ύλης διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, έως τον Δεκέμβριο.

Παράλληλα ξεκαθαρίζεται ότι οι εξοικονομήσεις, που θα προκύψουν από τον εξορθολογισμό θα διατεθούν στην Παιδεία.

Η νέα πρόταση της κυβέρνησης προς τους εκπαιδευτικούς αποτελεί κίνηση καλής θέλησης και σε καμία περίπτωση δεν είναι ήττα ή αναδίπλωση δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας στις «Τομές στα Γεγονότα» του Σίγμα.

Στην προσπάθεια για εξορθολογισμό της εκπαίδευσης δεν υπάρχουν, τόνισε, νικητές και νικημένοι.

Ο κ. Χαμπιαούρης εξέφρασε την θέση ότι η νέα πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να γίνει αποδεκτή, καθώς αγγίζει διαχρονικά προβλήματα.

Κληθείς, εξάλλου, να σχολιάσει τις επικρίσεις, που δέχεται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που ζητούν και την παραίτησή του, δήλωσε ότι «αυτά είναι εκ του πονηρού». Ίσως να ενοχλούνται κάποιοι, είπε, όταν τολμούν κάποιοι άλλοι να επιφέρουν αλλαγές.

Η κρίση στην εκπαίδευση θα βρεθεί στις 8.00 το πρωί στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας

Στη συνεδρίαση κλήθηκαν να παραστούν ο Υπουργός Παιδείας, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών οργανώσεων ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ, ΠΟΕΔ, και των Συνδέσμων Γονέων Δημοτικής, Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης, καθώς και της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων και Κηδεμόνων Δημόσιων και Κοινοτικών Νηπιαγωγείων.

Γονείς και μαθητές παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις.

Υπενθυμίζεται ότι οι μαθητές της Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης θα προσέλθουν στα σχολεία την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου και οι μαθητές της δημοτικής και προδημοτικής εκπαίδευσης τη Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου.

Οι οργανωμένοι γονείς Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης ζητούν παράταση της έναρξης της σχολικής χρονιάς και κατ΄επέκταση την παράταση της ημερομηνίας λήξης της.

Πηγή: sigmalive

 

Σχετικά νέα

X
Translate »