Εκπαίδευση

Ανησυχία και προβληματισμός για τους μέσους όρους στις Παγκύπριες

Ανησυχία και έντονο προβληματισμό προκαλεί η φθίνουσα πορεία του μέσου όρου των γραπτών εξετάσεων των Νέων Ελληνικών αλλά και της Ιστορίας. Παρόλο που δαπανούνται μεγάλα ποσά και αφιερώνονται πολλές ώρες διδασκαλίας στο σχολείο και στο φροντιστήριο εντοπίζονται αρκετές αδυναμίες στους μαθητές που παρακάθονται στις Παγκύπριες εξετάσεις. Οι Γλωσσικές αδυναμίες και το φτωχό λεξιλόγιο φαίνεται να βρίσκονται στην κορυφή των προβλημάτων.

Κατερίνα Τρύφωνος – Ακαδημαϊκός

“Υπάρχει μια δυσκολία στον τρόπο που εκφραζόμαστε που ουσιαστικά συνδέετε και με τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Ο μαθητής δυσκολεύεται να αποκωδικοποιήσει ένα ερώτημα, δυσκολεύεται να αποτυπώσει τη σκέψη του με ένα υποφερτό γραπτό λόγο”

Ο Σύγχρονος τρόπος ζωής, η κακή χρήση του διαδικτύου αλλά και η χρήση των Greekeglish επηρεάζουν αρνητικά και σύμφωνα με τους ακαδημαϊκούς λεηλατούν την Ελληνική γλώσσα.

Κατερίνα Τρύφωνος – Ακαδημαϊκός

“Ένα θέμα κρίσιμο που ουσιαστικά παραγκωνίζει την ελληνική γλώσσα την λεηλατεί και την περιθωριοποιεί”

Οι ακαδημαϊκοί συστήνουν στους γονείς να φέρουν από πολύ νωρίς σε επαφή τα παιδιά με τα βιβλία και να επενδύσουν στην ποιοτική γνώση και όχι στην ποσοτική.

Κατερίνα Τρύφωνος – Ακαδημαϊκός

“Εντάσσουμε τα παιδιά μας στο διάλογο ούτως ώστε να αναπτύξει και συγκεκριμένες απόψεις αλλά και συγκεκριμένα επιχειρήματα μέσω της κριτικής σκέψης . . . αυτό για να το κατορθώσει πρέπει να είναι απαλλαγμένος από στερεότυπα και αλλά και από πεποιθήσεις”

Κύπρος Παναγή – Πρώην Διευθυντής Σχολείου

“Από την Α’ Λυκείου οι μαθητές θα πρέπει να περιορίζονται στα μαθήματα για το φάσμα σπουδών που θα ακολουθήσουν και όχι να κάνουν 12 – 14 μαθήματα και να τρέχουν στα φροντιστήρια”

Το υπουργείο Παιδείας υπογραμμίζει πως δεν πρέπει να δραματοποιείται η κατάσταση και εξηγεί πως η κοινή εξέταση για απολυτήριο και πρόσβαση στο πανεπιστήμιο αλλοιώνει την πραγματική επίδοση των μαθητών.

Κυπριανός Λούης – Υπ. Παιδείας

“Και από στατιστικής άποψης φαίνεται σαφέστατα ότι οι μέσοι όροι του συνόλου των μαθημάτων είναι θα έπρεπε να είναι από 2 – 3 μονάδες προς τα πάνω.”

Διαβεβαιώνει επίσης πως οι μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και ο πλήρης διαχωρισμός των απολυτηρίων εξετάσεων θα βελτιώσουν την υφιστάμενη κατάσταση.

Πηγή: alphanews.live

Σχετικά νέα

X
Translate »