Όμορφα της Πόλης

Ανδρέας Βύρας: H Λάρνακα να καταστεί Περιφερειακό Κέντρο της Γαλάζιας Οικονομίας, Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Έρευνας

Της Νίκης Μιχαήλ

Στη διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε για τη δημιουργία της Σχολής Επιστημών και Τεχνολογίας της Θάλασσας της Λάρνακας ο Δήμαρχος της πόλης μας  κ. Ανδρέας Βύρας ανέφερε ότι σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων ο Δήμος Λάρνακας στοχεύει στη δημιουργία  Μουσείου Ενάλιας Αρχαιολογίας με την ευχή, όπως τόνισε, να φιλοξενηθεί το σκαρί του πλοίου και τα άλλα ευρήματα από το αρχαίο Ναυάγιο του Μαζωτού.

Ωστόσο, μέσα στο ενιαίο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “Λάρνακα- Γαλάζια Πόλη”  προστίθεται και η δημιουργία του Blue Career Center της Ανατολικής Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας, το οποίο έχει εγκριθεί και θα εδρεύει επίσης στη Λάρνακα με εταίρους το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, το Ναυτικό Ινστιτούτο Ανατολικής Μεσογείου και άλλα σημαντικά ερευνητικά ιδρύματα  από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Μάλιστα, έκανε αναφορά στη δημιουργία ενός ‘’Ενιαίου θαλάσσιου πάρκου στο κόλπο της Λάρνακας’’, το οποίο θα προκύψει σε συνεργασία  με το Ναυτικό Ινστιτούτο Ανατολικής Μεσογείου, την Αναπτυξιακή Εταιρεία Λάρνακας και άλλους φορείς και Κυβερνητικά Τμήματα, ενώ μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν θα ξεκινήσει η χαρτογράφηση της θαλάσσιας περιοχής για σκοπούς ετοιμασίας της μελέτης, η οποία θα τεθεί προς συζήτηση και έγκριση από τα αρμόδια Τμήματα και Υπηρεσίες.

Επιπλέον, αναφέρθηκε  στη νεοσυσταθείσα Κυπριακή Ναυτική Ακαδημία του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, η οποία είναι η πρώτη Ναυτική Ακαδημία στην Κύπρο, και λειτουργεί επίσης στη Λάρνακα. Η αποστολή της Ακαδημίας είναι η ανάπτυξη των ναυτικών επαγγελμάτων στην Κύπρο, η παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης, η καινοτομία στην έρευνα και τεχνολογία, καθώς και η προβολή της Κύπρου ως ναυτιλιακού κέντρου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας έθεσε ψηλά τις προτεραιότητες με όραμα η πόλη να μετατραπεί  σε Περιφερειακό Κέντρο της Γαλάζιας Οικονομίας, Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Έρευνας με την προώθηση της ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής της ΕΕ στην περιοχή.

Επιμέλεια
Νίκη Μιχαήλ
(Δημοσιογράφος)

Σχετικά νέα

X
Translate »