Γενικά

Αναμένοντας τον Γεν. Εισαγγελέα για το Κτηματολόγιο Λάρνακας

Στον Γενικό Εισαγγελέα οδηγείται το ζήτημα για τη στέγαση και τις άδειες του Κτηματολογίου Λάρνακας μετά την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, σύμφωνα με τον Διευθυντή του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας Κύπρου Αντρέα Σωκράτους.
Μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» του ΣΙΓΜΑ, ο κ. Σωκράτους ανέφερε ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να διεξάγει έρευνες και να αποδώσει ευθύνες και δεν θα κρίνει αν οι διαδικασίες έγιναν σωστά, όταν το 2008-2009 εξασφαλιζόταν το κτήριο στο οποίο σήμερα στεγάζονται οι υπηρεσίες του επαρχιακού κτηματολογικού γραφείου Λάρνακας, προσθέτοντας ότι τα πράγματα έχουν πάρει τον δρόμο τους με τις έρευνες του Γενικού Ελεγκτή και της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής.

«Όπως φαίνεται, τα πράγματα οδηγούνται προς τη Γενική Εισαγγελία, η οποία είναι εντεταλμένη από την Πολιτεία να ερευνήσει και, αν διαπιστώσει παραλήψεις, υπερβάσεις ή άλλες ευθύνες, θα αποδοθούν. Αυτό που μπορώ να αναφέρω, είναι ότι έχουμε θέσει στη διάθεση τόσο του Γενικού Ελεγκτή όσο και οποιαδήποτε άλλης αρμόδιας υπηρεσίας, όλες τις πληροφορίες που έχουμε γι’ αυτό το θέμα», είπε, επαναλαμβάνοντας ότι δεν θα σχολιάσει τα δημοσιεύματα.
Σημείωσε, δε, ότι κατά την εκτίμησή του, αυτή η υπόθεση θα ολοκληρωθεί όταν υπάρξουν οριστικές αποφάσεις, τόσο από τον Γενικό Ελεγκτή όσο και από τη Γενική Εισαγγελία.
Όπως είπε, από το 2015, όταν και ανέλαβε τη διεύθυνση του Τμήματος, γίνεται μια προσπάθεια να λυθούν τα μεγάλα προβλήματα, καθώς παρέλαβε μια συσσωρευμένη και μη διεκπεραιωμένη εργασία πολλών δεκάδων χιλιάδων υποθέσεων, οι οποίες, για διάφορους λόγους, ήταν στοιβαγμένες στα συρτάρια.
«Ανάλογα με τη φύση τους, υπάρχουν υποθέσεις οι οποίες εκκρεμούν ακόμα και επί άνω της μιας δεκαετίας», σημείωσε.
Όσον αφορά στο ζήτημα των εγκλωβισμένων αγοραστών, ο κ. Σωκράτους ανέφερε ότι οι αγοραστές, λόγω της μη εξασφάλισης τίτλων ιδιοκτησίας, έχουν σοβαρότατους περιορισμούς στην αξιοποίηση της περιουσίας που αγόρασαν, έχουν καταθέσει πωλητήρια έγγραφα στο Κτηματολόγιο και όμως εξακολουθεί η ιδιοκτησία να μην θεωρείται δική τους.
«Υπάρχουν κάποιες αποφάσεις δικαστηρίων οι οποίες έχουν εφεσιβληθεί και πλέον αναμένουμε τις αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου πάνω στο θέμα της συνταγματικότητας ή μη των προνοιών του νόμου. Εν τω μεταξύ, ο νόμος εφαρμόζεται», ανέφερε και πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί 15.000 αιτήσεις για μεταβίβαση τίτλων ιδιοκτησίας σε εγκλωβισμένους αγοραστές. Από αυτές, έχει εκδοθεί τίτλος για τις 7.000, ενώ για τις υπόλοιπες 8.000 εκκρεμεί, προκειμένου να ακολουθηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται από τη νομοθεσία για να μεταβιβαστούν στους αγοραστές.
«Εξακολουθούμε να έχουμε μπροστά μας γύρω στις 28.000 τίτλους ιδιοκτησίας οι οποίοι δεν έχουν εκδοθεί. Το Τμήμα έχει καταγράψει τους συγκεκριμένους τίτλους, ξέρει πού είναι, ξέρει ποιοι έχουν πωλήσει και ποιοι έχουν αγοράσει, έχουμε ετοιμάσει σχεδόν για το 80% σχέδια επί τόπου κατάστασης, άρα μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία, ενώ χρειάζεται να εμβαθύνει λίγο η συνεργασία των οικοδομικών Αρχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να δώσει τη δική της συνεισφορά για να μπορέσουμε να εκδώσουμε τους τίτλους, κατέληξε.
Πηγή: sigmalive.com

Σχετικά νέα

X
Translate »