Γενικά

Αλλάζει το διάταγμα για αιτητές ασύλου – Νέο ειδικό κέντρο φιλοξενίας

Τις ανησυχίες της Επιτροπής για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων (CERD) των Ηνωμένων Εθνών για τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην Κύπρο οι αιτητές ασύλου και τις σχετικές συστάσεις της προς την Κυπριακή Δημοκρατία, μετέφερε με ερώτημα που υπέβαλε τον περασμένο Μάιο ο πρόεδρος των Οικολόγων Γ. Περδίκης.
Στον βουλευτή απάντησε πριν από λίγες μέρες ο γενικός διευθυντής του Υπ. Εσωτερικών, ο οποίος αποκάλυψε πως μετά την τελευταία τροποποίηση του περί Προσφύγων Νόμου (Ν.105(Ι)/2016), το διάταγμα που καθόριζε τους ελάχιστους, είναι η αλήθεια, τομείς απασχόλησης των αιτητών (Κ.Δ.Π. 364/2008) έχει καταργηθεί και αναμένεται από την υπουργό Εργασίας η έκδοση νέου διατάγματος. «Το Υπουργείο Εσωτερικών βρίσκεται σε επικοινωνία με το Υπουργείο Εργασίας για το εν λόγω ζήτημα ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο διεύρυνσης των τομέων απασχόλησης των αιτητών» σημειώνει ο κ. Κύπρος Κυπριανού.
Όσον αφορά την επέκταση των εγκαταστάσεων υποδοχής ο κ. Κυπριανού σημειώνει πως το ΥΠΕΣ έχει ζητήσει από την αρμόδια υπηρεσία συγκεκριμένα στοιχεία ούτως ώστε να μελετηθεί το ενδεχόμενο δημιουργίας και δεύτερου κέντρου φιλοξενίας. Επίσης σχεδιάζεται η δημιουργία και ειδικού κέντρου φιλοξενίας για ευάλωτα πρόσωπα.

Στο Κέντρο Κοφίνου

Όπως αναφέρεται στην απάντηση του κ. Κυπριανού η διακίνηση των διαμενόντων από και προς το Κέντρο Φιλοξενίας στην Κοφίνου διεξάγεται, ως επί το πλείστον, με τη δημόσια συγκοινωνία δωρεάν (αστικά και υπεραστικά λεωφορεία), με μηνιαίες κάρτες που παραχωρούνται στους διαμένοντες για την επαρχία της Λάρνακας και με εισιτήρια για διακίνηση σε άλλες πόλεις όταν υπάρχουν ειδικοί λόγοι. Για περιπτώσεις έκτακτων περιστατικών όπως η μεταφορά σε νοσοκομείο, χρησιμοποιείται ταξί. Στους διαμένοντες στο Κέντρο, προσφέρονται τρία έτοιμα γεύματα ημερησίως (πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό) καθώς και μηνιαίο επίδομα για τα καθημερινά τους έξοδα. Από το 2015, έχει δημιουργηθεί και ιατρείο στο Κέντρο, το οποίο είναι στελεχωμένο από έναν νοσηλευτή καθημερινά κατά τις πρωινές ώρες, έναν νοσηλευτή ψυχικής υγείας δύο φορές τη βδομάδα καθώς και επισκέπτρια υγείας μία φορά τη βδομάδα. Επίσης, εργάζονται υπερωριακά τρεις ψυχολόγοι του Υπουργείου Υγείας κατά τις απογευματινές ώρες. Η στελέχωση του ιατρείου είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας. Οι διαμένοντες στο Κέντρο εξυπηρετούνται τακτικά τόσο από το Κέντρο Υγείας της Κοφίνου όσο και από το Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας.
Καταληκτικά σημειώνεται πως για την πρόσβαση των αιτητών διεθνούς προστασίας στις κρατικές παροχές, το ΥΠΕΣ παραπέμπει στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας για τον καθορισμό του ποσού του ειδικού σχεδίου.

Συστάσεις κατά φυλετικών διακρίσεων
Σχετικά με τους αιτούντες άσυλο, η CERD τον περασμένο Μάιο προχώρησε στη δημοσιοποίηση των συμπερασματικών παρατηρήσεών της σχετικά με την εφαρμογή της σύμβασης για την Εξάλειψη όλων των Μορφών Φυλετικών Διακρίσεων από την Κυπριακή Δημοκρατία στη βάση των δεδομένων που είχε ενώπιόν της. Παρότι αναγνωρίζει ότι η χώρα μας έχει κάνει θετικά βήματα τόσο σε νομοθετικό όσο και σε επίπεδο πολιτικής, εκφράζει έντονες ανησυχίες για τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην Κύπρο οι αιτητές ασύλου και προχωρά σε συστάσεις προς την ΚΔ, προκειμένου να εξέλθουν από τη δυσμενή κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα. Συγκεκριμένα, η επιτροπή προτείνει τα ακόλουθα:
Να διασφαλιστούν ίσες ευκαιρίες απασχόλησης για τους αιτούντες άσυλο, επιτρέποντάς τους την απασχόληση σε ένα ευρύτερο φάσμα τομέων, πέραν αυτών της γεωργοκτηνοτροφίας και της αλιείας.
Τη λήψη μέτρων, ώστε να διασφαλιστεί η ίση και χωρίς διακρίσεις πρόσβαση των αιτούντων άσυλο στις κρατικές παροχές, αφού, όπως η επιτροπή διαπιστώνει, σήμερα τα μέλη της συγκεκριμένης ομάδας δικαιούνται λιγότερο από το ήμισυ του ποσού που δικαιούνται οι πολίτες της ΚΔ (λήπτες Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος).

Την επέκταση των εγκαταστάσεων υποδοχής και τη λήψη μέτρων, ώστε να διασφαλιστεί ότι όλοι οι αιτούντες άσυλο έχουν πρόσβαση σε σημαντικές υπηρεσίες, όπως ιατρική περίθαλψη, στέγαση και μεταφορά από και προς το απομακρυσμένο κέντρο υποδοχής της Κοφίνου.

Πηγή: politis.com

Σχετικά νέα

X
Translate »