Breaking News

Οικονομία

Αδύναμη η Συνεργατική να υλοποιήσει τις 10 δεσμεύσεις

Μετεξεταστέα έμεινε η Συνεργατική Τράπεζα στην πρόοδο που έπρεπε να κάνει ως προς τον κατάλογο των δέκα δεσμεύσεων που έπρεπε να υλοποιήσει. Δεν μπόρεσε να μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, το λειτουργικό κόστος και την πώληση ακινήτων.

Σύμφωνα με την έκθεση της Μονάδας Διαχείρισης της Συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ιδιοκτησιακή Δομή Πιστωτικών Ιδρυμάτων, διορίστηκε Εντολοδόχος Παρακολούθησης (ΕΠ) o οποίος θα παρακολουθεί εκ μέρους της ΕΕ την υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης του συνεργατικού τομέα. Στις 22/01/2014 έγινε ο διορισμός του οίκου Grant Thornton ως ΕΠ από την Επιτροπεία της ΣΚΤ.

Η 17η έκθεση του ΕΠ, η οποία αφορούσε την περίοδο Φεβρουαρίου – Απριλίου του 2018, δεν έδειξε μεγάλη πρόοδο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει ο «Φ» για την εταιρική διακυβέρνηση και διαχείριση κινδύνων: Σχετικά με τις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις, ο στόχος για τον Μάρτιο του 2018 ήταν η μείωση των ΜΕΧ στα €5,9 δισ., ο οποίος δεν επιτεύχθηκε καθώς το υπόλοιπο των ΜΕΧ κατά την 31 Μαρτίου 2018 ήταν €6,2 δισ. Ο επόμενος στόχος ήταν η μείωση στα €5,8 δισ. μέχρι το τέλος Ιουνίου 2018.

Παρά το γεγονός ότι το νέο σύστημα πιστωτικής διαβάθμισης έχει ολοκληρωθεί η ΣΚΤ δεν ήταν σε θέση να δώσει στον ΕΠ στοιχεία σχετικά με τις νέες εκδόσεις. Στο υπό εξέταση τρίμηνο δεν δόθηκαν στοιχεία ώστε να υπολογιστεί το ποσοστό των δανείων που ελέγχονται με το νέο σύστημα. Η ΣΚΤ επιβεβαίωσε στον ΕΠ ότι η πολιτική κατηγοριοποίησης των ΜΕΧ και η πολιτική διαγραφών έχουν εγκριθεί. Η Τράπεζα επιβεβαίωσε ότι η πολιτική χρειαζόταν μερικές αλλαγές και διαβούλευση με τα αρμόδια τμήματα για να εγκριθεί.

Πηγή:philenews

Σχετικά νέα

X
Translate »