Εκπαίδευση

Αδειάζουν τα σχολεία λόγω των εξετάσεων

Άδειες είναι οι αίθουσες των τάξεων του Λυκείου και ιδίως των αποφοίτων, οι οποίοι θα παρακαθήσουν σε λιγότερο από 10 ημέρες στις Παγκύπριες Εξετάσεις, αφού υπάρχουν περιπτώσεις που από τους 22 μαθητές απουσιάζουν οι 18. Το φαινόμενο παρατηρείτο και τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο, από φέτος λόγω των νέων κανονισμών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι απουσίες που επιτρέπονται είναι μειωμένες, με αποτέλεσμα οι μαθητές να κινδυνεύουν να μείνουν ανεξεταστέοι ή και στάσιμοι.

Την κατάσταση συζήτησαν χθες ο υπουργός Παιδείας Κώστας Χαμπιαούρης και οι οργανωμένοι γονείς και εκπαιδευτικοί, οι οποίοι έσπευσαν να επιστήσουν την προσοχή, ότι δεν θα χαριστούν οι απουσίες. Με αφορμή το πρόβλημα, η ΟΕΛΜΕΚ έθιξε το ζήτημα των εξετάσεων ανά τετράμηνο, τονίζοντας πως αν αυτές εφαρμοστούν, θα βλέπουμε το έργο να επαναλαμβάνεται και τον Νοέμβριο.

Όπως ανέφερε στον «Φ» ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Κυριάκος Νικηφόρου, πλέον τα παιδιά δικαιούνται 120 δικαιολογημένες απουσίες. Ωστόσο, στο δεύτερο και τελευταίο τετράμηνο δεν μπορούν να ξεπεράσουν τις 60, αλλιώς θα μείνουν ανεξεταστέοι (60–67) ή στάσιμοι (67 και άνω). «Υπάρχουν πολλοί που είναι στο όριο», είπε. Επιπλέον, σε ανακοίνωσή τους οι γονείς αναφέρουν ότι οι μαθητές παραμένουν στο σπίτι για να προετοιμαστούν για τις Παγκύπριες Εξετάσεις ή πηγαίνουν κατά τις πρωινές ώρες σε φροντιστήρια. Σημειώνουν ότι «το απουσιολόγιο θα κλείσει στις 10 Μαΐου για την Γ’ τάξη Λυκείων και των Τεχνικών Σχολών και στις 11 Μαΐου για τις υπόλοιπες τάξεις τις ανώτερης Δευτεροβάθμιας Εκαπίδευσης».

Εκ μέρους της ΟΕΛΜΕΚ, ο γενικός γραμματέας Κώστας Χατζησάββας ανέφερε στον «Φ» ότι οι μαθητές ανέκαθεν απουσίαζαν από την 1η Μαΐου, για να προετοιμαστούν για τις προαγωγικές και τις Παγκύπριες Εξετάσεις. Μάλιστα, σημείωσε ότι όλες οι διευθύνσεις έχουν ενημερώσει γραπτώς τους μαθητές και τους γονείς για τις αλλαγές των απουσιών, σχολιάζοντας πως: «Τα παιδιά λείπουν συνειδητά. Είναι οι καλοί μαθητές και όσοι δεν έχουν απουσίες».

Σχετικά νέα

X
Translate »