Breaking News

Τουρισμός

Αδήριτη ανάγκη για σύσταση Υφυπουργείου Τουρισμού στην Κύπρο

Οι Υπουργοί Ενέργειας και Τουρισμού, Γιώργος Λακκοτρύπης και Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, τόνισαν σήμερα την αδήριτη ανάγκη για σύσταση τάχιστα Υφυπουργείου Τουρισμού στην Κύπρο, η οικονομία της οποίας είναι άρρηκτα συνυφασμένη με την τουριστική βιομηχανία, όπως και οι δύο επεσήμαναν.
Οι δύο Υπουργοί μιλούσαν στην έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης για νέα Εθνική Στρατηγική Τουρισμού η οποία εκπονήθηκε από την ισπανική εταιρεία «THR Asesores en Turismo Hoteleria y Recreacion S.A» και αντιμετωπίζει τον τουρισμό καθολικά.
Ο Υπουργός Ενέργειας και Τουρισμού δήλωσε ότι για την υλοποίηση της στρατηγικής πρέπει να δοθεί «πράσινο φως» από την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων για λειτουργία του Υφυπουργείου Τουρισμού.
 Είπε ότι είναι ανάμεικτες οι πληροφορίες για τη στάση που θα τηρήσουν τα κόμματα, σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει καμιά απολύτως δικαιολογία για να μην προχωρήσουμε στην αναβάθμιση του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (ΚΟΤ) σε Υφυπουργείο Τουρισμού.
Όπως είπε ο κ. Λακκοτρύπης, με τη λειτουργία Υφυπουργείου Τουρισμού θα επιλύσουμε διαχρονικά προβλήματα και θα γίνει μια σωστή αναδιοργάνωση για να μας πάρει στο επόμενο επίπεδο του του τουρισμού.
Για το ενδεχόμενο καταψήφισης του Νομοσχεδίου για τη λειτουργία Υφυπουργείου Τουρισμού, ο Υπουργός είπε ότι δεν θα έχει ως αποτέλεσμα να ναυαγήσει η Εθνική Στρατηγική, «αλλά, θα μας αφήσει στο σημείο που ήμασταν όταν ξεκινήσαμε, τις δεκαετίες του 1960 και ’70».
«Είναι αυτό που θέλουμε ;” διερωτήθηκε ο κ. Λακκοτρύπης ενώ για την περίπτωση που τα προβλήματα του τουρισμού δεν γίνει κατορθωτό να επιλυθούν ολιστικά, είπε ότι θα είναι δυσκολότερο το όλο εγχείρημα για να προχωρήσουμε σε μια ολιστική αναδιάρθρωση και αναβάθμιση του τουριστικού τομέα.
Ο Υπουργός Ενέργειας και Τουρισμού είπε ότι η ισπανική εταιρεία «THR Asesores en Turismo Hoteleria y Recreacion S.A» που εκπόνησε τη μελέτη για την Εθνική Στρατηγική Τουρισμού επιλέγηκε με δημόσιο διαγωνισμό στον οποίον μπορούσε να συμμετάσχει είτε εγχώρια εταιρεία είτε του εξωτερικού.
Πρόσθεσε ότι για την επιλογή λήφθηκαν και ποιοτικά κριτήρια κάτι το οποίο μπορεί να αντιληφθεί κανείς και από το βάθος της μελέτης η οποία αριθμεί 900 σελίδες και στοίχισε λίγο κάτω από 400 χιλιάδες ευρώ.
Ο Υπουργός Εσωτερικών σε χαιρετισμό του στην έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης για τη νέα Εθνική Στρατηγική Τουρισμού είπε ότι η παρούσα κυβέρνηση έδωσε σημασία στον τουρισμό όχι με λόγια και ομιλίες, αλλά με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και δεν «κρύφθηκε» πίσω από τα ευνοϊκά αποτελέσματα των τελευταίων χρόνων.
Σημείωσε ότι η τουριστική Κύπρος έχει πολύ μεγαλύτερη προοπτική, πρέπει να σταματήσουμε να την αδικούμε και οφείλουμε να την βοηθήσουμε να περάσει στον 21ο αιώνα, κάτι που για να είναι εφικτό χρειαζόμαστε μια σύγχρονη και ολοκληρωμένη τουριστική πολιτική που να αντιμετωπίζει δηλαδή τα πράγματα ολιστικά και όχι αποσπασματικά, επαγγελματικά και όχι ερασιτεχνικά.
Για την Εθνική Στρατηγική Τουρισμού, την οποία εκπόνησε η ισπανική εταιρεία «THR Asesores en Turismo Hoteleria y Recreacion S.A», ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι «δεν θέλουμε να καταλήξει και αυτή στα συρτάρια και να πάει χαμένη αυτή η προοπτική για να διερωτόμαστε μετά τί πήγε λάθος».
Σημείωσε ότι για την υλοποίηση της μελέτης «χρειάζεται ένας πολιτικός προϊστάμενος, που θα ασχοληθεί αποκλειστικά με την τουριστική πολιτική, με σαφείς όρους εντολής για να την εφαρμόσει και αυτός δεν μπορεί να είναι άλλος από τον Υφυπουργό Τουρισμού.
Καταλήγοντας, ο κ. Πετρίδης είπε ότι «ο Υφυπουργός Τουρισμού μαζί με την επιτελική του ομάδα θα προωθεί τις δράσεις, θα συντονίζει τα αρμόδια τμήματα και θα λογοδοτεί απευθείας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στην κοινωνία για την υλοποίησή της».
Σε δικό του σύντομο χαιρετισμό ο Μιχάλης Χαϊλής, Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Ανάπτυξης Τουρισμού του Υπουργείου Ενέργειας Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, είπε ότι οι συστάσεις και οι προτάσεις που περιλαμβάνονται στην μελέτη της ισπανικής εταιρείας «δεν είναι δεσμευτικές εκ των προτέρων από την Κυβέρνηση».
Ανέφερε ότι η δημόσια διαβούλευση αναμένεται να ολοκληρωθεί σε ενάμιση μήνα ενώ θα εκπονηθεί στατική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για να διαπιστωθεί πόσο μπορεί το περιβάλλον να δεχθεί την ανάπτυξη που προτείνεται.
Πηγή: sigmalive.com

Σχετικά νέα

X
Translate »