Breaking News

Γενικά

Αγγίζει το 85% η μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας

Εντυπωσιακά είναι τα ποσοστά μείωσης της διάθεσης πλαστικής σακούλας μεταφοράς στα σημεία πώλησης προϊόντων κατά τις πρώτες 23 ημέρες εφαρμογής του μέτρου της υποχρεωτικής επιβολής ελάχιστης χρέωσης ύψους €0,05 συν ΦΠΑ ανά τεμάχιο σακούλας. Στις υπεραγορές η μείωση αγγίζει το 80% με την τάση να είναι αυξητική και να πλησιάζει το εκπληκτικό 85%, ενώ και στα περίπτερα καταγράφεται σημαντική μείωση στη χρήση πλαστικής σακούλας που φτάνει το 70-75%.

Όπως μας έχει λεχθεί αρμοδίως από το Τμήμα Περιβάλλοντος, το οποίο είναι και το αρμόδιο Τμήμα για την επόπτευση και την εφαρμογή της νομοθεσίας, ο κόσμος έχει ήδη αγκαλιάσει το νέο μέτρο και η μη χρήση πλαστικής σακούλας έχει γίνει πλέον συνήθεια.

Κάποιες μεμονωμένες καταγγελίες υπήρξαν και το Τμήμα Περιβάλλοντος έχει παρέμβει με προειδοποιήσεις λειτουργών του προς τους παρανομούντες, προκειμένου να υπάρξει συμμόρφωση, ενώ για την ώρα δεν τέθηκε θέμα επιβολής προστίμων. Αρμόδια αρχή για την επιβολή προστίμων εάν και εφόσον παραστεί ανάγκη είναι ο αρχιεπιθεωρητής, που στην προκειμένη περίπτωση είναι ο Διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος. Σημειώνεται πως η νομοθεσία για την πλαστική σακούλα εντάσσεται στον Περί Αποβλήτων Νόμο, στον οποίο υπάρχει πρόβλεψη για επιβολή υψηλών προστίμων.
Θετικά είναι τα μηνύματα διαβεβαιώνει και ο Εκτελεστικός Γραμματέας του Συνδέσμου Υπεραγορών, Ανδρέας Χατζηαδάμου, ο οποίος μιλώντας στο philenews ανέφερε πως το μέτρο της υποχρεωτικής επιβολής ελάχιστης χρέωσης στην πλαστική σακούλα έχει φέρει εκπληκτική μείωση στη χρήση της.

«Ο κόσμος έχει εξοικειωθεί πλήρως με το νέο μέτρο, η χρήση της πλαστικής σακούλας έχει μειωθεί σε ποσοστό που αγγίζει το 80-85%, ενώ παράλληλα έχει αυξηθεί η χρήση της επαναχρησιμοποιούμενης σακούλας», ανέφερε ο κ. Χατζηαδάμου, ο οποίος εξέφρασε ικανοποίηση από την ανταπόκριση του καταναλωτικού κοινού κατά τις πρώτες 23 ημέρες εφαρμογής του μέτρου.

Υπενθυμίζεται ότι η νομοθεσία για απαγόρευση της δωρεάν διάθεσης πλαστικής σακούλας τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουλίου 2008 και προβλέπει την υποχρεωτική επιβολή ελάχιστης χρέωσης ύψους €0,05 συν ΦΠΑ ανά τεμάχιο σακούλας. Οι ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν είναι εναρμονιστικές και στόχο έχουν τη μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας.

Πηγή: philenews

Σχετικά νέα

X
Translate »