Εκπαίδευση

Έχουμε χρέος ως εκπαιδευτικοί να κάνουμε την κάθε στιγμή μάθησης χαρά!

 Ο μαθητής του σήμερα –  για εμάς  – αποτελεί διαρκή πηγή έμπνευσης!   

Γράφει η Τίνα Πουλλίδη Νεοφύτου

 

Ζούμε σε ένα κόσμο εντυπωσιακά πολύχρωμο, πολυδιάστατο,  γεμάτο απεριόριστες διόδους, ευκαιρίες και δυνατότητες για το κάθε παιδί ξεχωριστά. Πολλές φορές, η αρνητικότητα που πλαισιώνει τις κοινωνίες μας, δυστυχώς, καθιστά πραγματικά ασύλληπτο για το κοινό μυαλό ενός ενήλικα ‘να δει’  όλο τον πλούτο που τον περιβάλλει.  Αδιαμφισβήτητα , μια τέτοια κοινότοπη οπτική των πραγμάτων,  επιδρά καθοριστικά στο σχηματισμό πάγιων αντιλήψεων και στερεοτύπων στο μυαλό των  παιδιών μας σχετικά με την ευρύτερη κοινωνία, με συνέπεια να επηρεάζει αισθητά τη δράση τους  σε αυτή.

 

Φαντάζει ουτοπικό , όμως πιστεύω σθεναρά ότι  τα παιδιά μας πρέπει να διδάσκονται μέσω κριτικής σκέψης και  πληθώρα εμπειριών θεμελιώδεις αλήθειες όπως :


Whatever the mind can conceive and believe, it can achieve.

Ό, τι μπορεί το ανθρώπινο μυαλό να φανταστεί,  μπορεί  και να επιτύχει!

Napoleon Hill

 

Άλλωστε, αν αυτή η ρήση δεν αποτελούσε διαχρονική αλήθεια, τα πάντα  γύρω μας θα ήταν ανύπαρκτα. Η στασιμότητα, με την αδυσώπητη οπισθοδρόμηση ως αναπόφευκτη καταστρεπτική συνέπεια, θα αποτελούσε κοινή συνισταμένη των πάντων.

 

Πρωτίστως, λοιπόν, οφείλουμε να μυήσουμε τα παιδιά μας στο να δουν τη φωτεινή πλευρά της ζωής. Οφείλουμε να επινοήσουμε μεθόδους και πρακτικές που θα μετουσιώσουν την κάθε στιγμή μάθησης σε εμπειρία δημιουργίας,  εξέλιξης και χαράς!  Είναι χρέος

–  αποκλειστικά δικό μας–

να επιφέρουμε ουσιαστικές αλλαγές, οικοδομώντας και παρέχοντας τις ευνοϊκότερες  συνθήκες.

 

 

Προσωπικά, κουράστηκα να βλέπω παιδιά εξαντλημένα. Παιδιά λυπημένα.  Εφήβους κυριολεκτικά χαμένους. Εφήβους γεμάτους άγχος και σύγχυση για τα διαγωνίσματα της επόμενης μέρας. Εφήβους που, εν τέλει, να τα παρατούν όλα και να μην έχουν ιδιαίτερους στόχους ή κανένα αξιόλογο προορισμό. Πρέπει όλοι μαζί  να συμπορευτούμε, αλλάζοντας αυτό το μίζερο προσωπείο του κυπριακού  εκπαιδευτικού συστήματος.

Frustrated boy using laptop

Χρειαζόμαστε καινούρια ταυτότητα, προορισμό, όραμα ,ανεξάντλητη ψυχική ανθεκτικότητα και όρεξη να κάνουμε τη μάθηση δια βίου χαρά!

 

Επιβάλλεται να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να ξυπνήσουν από τον λήθαργο των σύγχρονων τεχνολογιών και να βρουν το πραγματικό πάθος για τη ζωή! Θέλουμε νεαρούς με ηγετικές ικανότητες που να ξέρουν να παίρνουν πρωτοβουλίες και ταυτόχρονα να  κρατούν τις ισορροπίες.  Να μπορούν να οραματιστούν  την πρόοδο , την εξέλιξη, ακόμη και τη μετεξέλιξη των πραγμάτων. Να έχουν ως motto τους την περιβόητη ρήση:

 

‘ The sky’s  the limit…!’

 

Η Τίνα Πουλλίδη Νεοφύτου είναι εκπαιδευτικός Αγγλικών και ιδιοκτήτρια του ιδιωτικού φροντιστηρίου Excellence.

 

Σχετικά νέα

X
Translate »