Γενικά

Έρχονται σκληρότερα μέτρα για ατίθασους οδηγούς

Νέα αυστηρότερα μέτρα για τους οδηγούς μελετά το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, που στόχο έχουν τη στέρηση του οχήματός τους, γι’ αυτό και βρίσκεται σε συνεννόηση με τον Γενικό Εισαγγελέα.

Πρόθεση του υπουργού Δικαιοσύνης, Ιωνά Νικολάου, είναι όπως όσοι εντοπιστούν να οδηγούν είτε μεθυσμένοι είτε κάτω από την επήρεια ναρκωτικών, τους αφαιρείται αυτόματα το δικαίωμα οδήγησης.

Δηλαδή, όπως εξηγήθηκε στον «Φ», όποιοι εντοπίζονται θετικοί σε άλκοτεστ ή σε νάρκοτεστ, τότε θα χάνουν άμεσα την άδεια οδήγησής τους. Επίσης, θα τους δίδεται το δικαίωμα να ακουστούν πριν γίνει αυτό, ενώ όταν η υπόθεση οδηγηθεί στο δικαστήριο, τότε θα τους επιβάλλονται πιο αυστηρές ποινές απ’ ό,τι σήμερα.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως επιδιώκει, επίσης, την κατακράτηση οχημάτων σε περιπτώσεις επικίνδυνων οδηγών (που θα κινούνται με υπερβολική ταχύτητα κ.ά).

Επειδή φαίνεται να υπάρχουν νομικά προβλήματα να δοθεί απ’ ευθείας τέτοια εξουσία στους αστυνομικούς, γίνονται σκέψεις όπως στις περιπτώσεις επικίνδυνων οδηγών κλειδώνεται το όχημά τους και τους δίνεται χρονικό περιθώριο ώστε να το μετακινήσουν οι ίδιοι, κλειδωμένο. Αν δεν το πράξουν, τότε η Αστυνομία θα το μετακινεί με γερανό και οι ιδιοκτήτες του θα καλούνται να πληρώσουν τα έξοδα.

Και για τα δύο αυτά ζητήματα, ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως έχει ζητήσει γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος συνέστησε αλλαγές στα σχέδια, αφού δεν μπορεί οι αστυνομικοί να κατακρατούν όχημα γιατί παραβιάζεται το δικαίωμα της ιδιοκτησίας.

Ως εκ τούτου, βρέθηκε η ρύθμιση με το κλείδωμα του οχήματος, δηλαδή την ακινητοποίησή του και τη μετακίνησή του κλειδωμένο. Όσον αφορά στην άμεση στέρηση της άδειας οδήγησης, ο Κώστας Κληρίδης συνέστησε όπως τα όποια μέτρα ληφθούν,  δίδουν πρώτα το δικαίωμα στον επηρεαζόμενο οδηγό να ακουστεί.

Όπως αναφέρθηκε αρμοδίως στον «Φ», μόλις κωδικοποιηθούν τα δύο αυτά μέτρα θα ενσωματωθούν στα νομοσχέδια για την αύξηση των ποινών για σοβαρές τροχαίες παραβάσεις τα οποία είναι έτοιμα και θα σταλούν στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο. Ανάμεσα στις εισηγήσεις του υπουργείου περιλαμβάνεται ο διπλασιασμός κάποιων εξωδίκων για σοβαρές τροχαίες παραβάσεις που ευθύνονται για τους θανάτους στους δρόμους.

Σχετικά νέα

X
Translate »