Breaking News

Γενικά

Έρχεται το ΜΟΤ και σε μοτοσικλέτες

Την εισαγωγή του θεσμού της τεχνικής επιθεώρησης των μοτοσικλετών πέραν των 125 κυβικών εκατοστών από το 2021, προνοεί εναρμονιστική νομοθεσία, που τροποποιεί τον Περί Μηχανοκινήτων Οχημάτων Νόμο.

Ο τροποποιητικός νόμος και οι σχετικοί κανονισμοί, που εισαγάγουν στο εθνικό δίκαιο την οδηγία 2014/45, συζητήθηκαν σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, στην πρώτη της συνεδρία μετά την ανάπαυλα για τις γιορτές των Χριστουγέννων και τις προεδρικές εκλογές.

Όπως ανέφερε εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, η οδηγία θα πρέπει να ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο μέχρι τις 26 Μαρτίου του τρέχοντος έτους, καθώς η Κυπριακή Δημοκρατία έχει λάβει αιτιολογημένη γνώμη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η οδηγία καθορίζει διάφορα θέματα, από τον εποπτικό φορέα και τα προσόντα του προσωπικού, νέα σημεία ελέγχων στην επιθεώρηση των οχημάτων (όπως το κεντρικό διαγνωστικό σύστημα του αυτοκινήτου), την ανταλλαγή πληροφοριών με άλλες εθνικές αρχές, την κατηγοριοποίηση αστοχιών για τις οποίες ελέγχεται ένα όχημα, με τη σημαντικότερη αλλαγή να αφορά στη θέσπιση τεχνικών ελέγχων μοτοσικλετών πάνω των 125 κυβ. εκατοστών.

«Η σοβαρότερη αλλαγή που προτάθηκε από την ΕΕ είναι ότι θα γίνεται περιοδικός τεχνικός έλεγχος των μοτοσικλετών από 125 κυβ. εκατοστά και άνω κάθε πέντε χρόνια», ανέφερε σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Προκοπίου, προσθέτοντας πως αυτό θα ισχύσει από το 2021 και μετά.

Εξήγησε ακόμη πως μέχρι τώρα, δεν διεξάγεται τεχνικός έλεγχος σε μοτοσικλέτες γενικότερα, παρά μόνο στις μοτοσικλέτες ενοικιάσεως που διεξάγεται κάθε δύο χρόνια.

Ο Διευθυντής του Τμήματος Οδικών Μεταφορών (ΤΟΜ), Σωτήρης Κωλέτας εξήγησε ότι η οδηγία αφήνει στη διακριτική ευχέρεια των κρατών να καθορίσουν τη συχνότητα των τεχνικών ελέγχων στις μοτοσικλέτες.

«Εμείς θεωρήσαμε ότι η περίοδος των 5 χρόνων για τον περιοδικό τεχνικό έλεγχο των μοτοσικλετών είναι ικανοποιητική», είπε, εξηγώντας πως βάσει στατιστικών στην ΕΕ τα οδικά ατυχήματα που οφείλονται σε καθαρά τεχνική βλάβη τόσο μοτοσικλετών όσο και αυτοκινήτων ανέρχονται σε λιγότερο από 3%. Σημειώνεται ότι ο τεχνικός έλεγχος των αυτοκινήτων γίνεται κάθε δύο χρόνια, ενώ τα οχήματα δημόσιας χρήσης κάθε χρόνο.

Ο κ. Κωλέτας είπε παράλληλα πως υπήρχε γενικότερο θέμα για τη μη επιπλέον επιβάρυνση των πολιτών.

Ο επικεφαλής του ΤΟΜ ανέφερε ακόμα πως αν και το θέμα των τελών επιθεώρησης μοτοσικλετών θα καθοριστεί σε κατοπινό στάδιο, σε πρώτο στάδιο εξετάζεται η τιμή των €25.

Σύμφωνα με τον κ. Κωλέτα, τα συνεργεία που θα διεξάγουν τους τεχνικούς ελέγχους μοτοσικλετών θα πρέπει να εξασφαλίσουν διαφορετικά μηχανήματα, αφού τα σημεία ελέγχου είναι διαφορετικά και λιγότερα απ’ ότι στον τεχνικό έλεγχο που διεξάγεται στα αυτοκίνητα.

Στη συνεδρία η ΠΟΒΕΚ έθεσε ζητήματα που απορρέουν από τη Λευκή Βίβλο της ΕΕ και την οδηγία, όπως τον ετήσιο έλεγχο οχημάτων που συμπληρώνουν τα 160.000 χιλιόμετρα, ή την υποχρεωτική επιθεώρηση οχημάτων που μεταβιβάζονται. Ζήτησαν επίσης τη διαφορετική αντιμετώπιση των ιστορικών οχημάτων.

Απαντώντας, ο κ. Κωλέτας είπε πως η οδηγία αφήνει στη διακριτική ευχέρεια τη θέσπιση ετήσιου ελέγχου σε οχήματα που έχουν διανύσει πέραν των 160.000 χλμ, προσθέτοντας πως στην Κύπρο δεν υπάρχουν συνθήκες οδήγησης και χρήσης των αυτοκινήτων όπως έχουν τα άλλα κράτη-μέλη λόγω των μικρών αποστάσεων που διανύονται. «Δεν χρειάζεται αυτή η συχνή επιθεώρηση. Αν εισαγάγουμε τέτοιες πρόνοιες, θα επιφέρουμε περισσότερο κόστος στον κόσμο», είπε.

Συμπλήρωσε τέλος ότι στην Κύπρο γίνονται κάθε χρόνο 100.000 μεταβιβάσεις και μια επιβολή τεχνικού ελέγχου θα σήμαινε σημαντική οικονομική επιβάρυνση.

ΚΥΠΕ

Σχετικά νέα

X
Translate »