Γενικά

Έξι χρόνια από την φονική έκρηξη στη ναυτική βάση Ευάγγελος Φλωράκης στο Μαρί

Συμπληρώνονται σήμερα έξι χρόνια  από την φονική  έκρηξη στη ναυτική βάση Ευάγγελος Φλωράκης στο Μαρί.

Σήμερα στις 08:30  π. μ.  τελέστηκε τρισάγιο εις μνήμην των 13 ηρώων, αξιωματούχων ,οπλιτών της Εθνικής Φρουράς και των  πυροσβεστών της ΕΜΑΚ.  στο χώρο της τραγωδίας.

Το τρισάγιο, τελέστηκε στο εκκλησάκι που ανεγέρθηκε στο τόπο της έκρηξης .Στο τρισάγιο παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος Νίκος  Αναστασιάδης , ο  υπουργού Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης, και μέλη των οικογενειών των αδικοχαμένων 13 ηρωομάρτυρων.

Σαν σήμερα στις 11 Ιουλίου 2011,  στις 04:30 το πρωί,  είχε γίνει έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης»,της Εθνικής Φρουράς , η οποία βρίσκεται στο Ζύγι, 20 χιλιόμετρα ανατολικά της Λεμεσού.

Η Ναυτική Βάση της περιοχής πήρε την ονομασία της ως ένδειξη τιμής προς τον αξιωματικό  της Εθνικής Φρουράς Ευάγγελο Φλωράκη, ο οποίος συνετρίβη με ελικόπτερο στα Κουκλιά στις 10 Ιουλίου 2002.

Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχασαν τη ζωή τους 13 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλα 62 άτομα .Τον Αύγουστο του 2013 καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 5 ετών από το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας ο πρώην υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας και σε δύο χρόνια άλλοι 3 κατηγορούμενοι για την έκρηξη.

Στη ναυτική βάση , υπήρχαν 98 εμπορευματοκιβώτια τα οποία περιείχαν  όπλα και πυρίτιδα. Τα κιβώτια είχαν κατασχεθεί το 2009 από ρωσικό πλοίο, το οποίο είχε παραλάβει τα όπλα στο Ιράν και κατευθυνόταν στη Συρία. Τα κιβώτια αυτά βρίσκονταν μεταξύ της ναυτικής βάσης και του ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού στην περιοχή Βασιλικό. Λίγες μέρες πριν την τραγική έκρηξη,  υπήρξαν αρκετές εκπυρσοκροτήσεις  στην ναυτική βάση,  παρ’ όλα αυτά δεν δόθηκε η απαραίτητη σημασία από τους αρμόδιους και έτσι καταλήξαμε στα γεγονότα της 11ης Ιουλίου.

Τα ξημερώματα γύρω στις 04:30, ξέσπασε πυρκαγιά στον χώρο όπου ήταν τοποθετημένα τα εμπορευματοκιβώτια, οι ναύτες άρχισαν αμέσως προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς , οι προσπάθειες τους απέβησαν μάταιες η πυρκαγιά σε λίγα δευτερόλεπτα εξαπλώθηκε παντού, στη πορεία,  στο σημείο της πυρκαγιάς κατέφθασαν και άντρες της πυροσβεστικής υπηρεσίας καθώς και μέλη της ΕΜΑΚ .

Μια ώρα και δέκα λεπτά αργότερα, η έκρηξη στην Ναυτική Βάση Ευάγγελος Φλωράκης ήταν γεγονός, τα άτομα που μάχονταν κατά της πύρινης λαίλαπας πια ήταν νεκροί ή τραυματίες , η στιγμιαία μάχη τους με τα εκρηκτικά πυρά χάραξε τα ονόματα τους στην μνήμη του κάθε κύπριου.

Το σημείο της έκρηξης  ως είθισται επισκέφτηκαν ο τότε Πρόεδρος της Κυπριακής Δηοκρατίας , Δημήτρης Χριστόφιας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Λουκάς Λουκά,  ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς και ο Αντιστράτηγος Πέτρος Τσολακιδης, ο οποίος μαζί με τον Κώστα Παπακώστα, Υπουργό Άμυνας, υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, οι οποίες έγιναν αποδεκτές.

Ο Αντιστράτηγος Πέτρος Τσολακιδης δήλωσε ότι :

«υπήρξε έκρηξη σε κιβώτια που έχουν κατασχεθεί από ένα πλοίο πριν μερικά χρόνια, και τώρα προσπαθούμε να διαχειριστούμε τη κρίση».

Μια κρίση που άφησε κάποιες οικογένειες χωρίς πατέρα , μια μάνα χωρίς τα δίδυμα αγγελούδια της , μια ολόκληρη χώρα με ανυπολόγιστες ζημιές στην οικονομία του τόπου της και χωρίς ηλεκτρισμό . Μια κρίση που σποραδικά  αφύπνισε για λίγες μέρες εμάς τους αποχαυνομένους κύπριους και μας έκανε να αντιδράσουμε κατά των διοικούντων οι οποίοι με ελαφρότητα και χαλαρή διάθεση διαχειρίζονται πτυχές της κοινωνίας μας που επιβαρύνουν και το δικό μας καθημερινό δημόσιο βίο ή βάζουν τις ζωές μας σε κίνδυνο λόγο αμάθειας .

Ανθρώπινες Απώλειες , Διακοπή Ηλεκτρικού Ρεύματος , Καταστροφή Οικονομίας,

 Η  Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου μετά την έκρηξη στη Ναυτική βάση απώλεσε το 50% της δυνατότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Στη Λεμεσό για αρκετό καιρό ο  ηλεκτρισμός ερχόταν  από τη Λάρνακα, καθώς το σημείο έκρηξης βρίσκεται μεταξύ των δύο πόλεων,  την ίδια στιγμή πολλοί κάτοικοι της Κύπρου παρέμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα . Ο ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός του Βασιλικού είχε καταστραφεί ολοσχερώς και έτσι η  Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου απώλεσε το 50% της στη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Όπως δήλωσε στο Reuters ,  ο Εκπρόσωπος της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, Κώστας Γαβριλίδης :
«Δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε το μέγεθος της ολικής καταστροφής. Αυτό μοιάζει με βιβλική καταστροφή»

Λίγες μέρες αργότερα :

Στις 14 Ιουλίου, έφθασε στη Λεμεσό ένα πλοίο με δέκα γεννήτριες από το Ισραήλ, με συνολική δυναμικότητα 10 megawatt. Στη Κύπρο είχαν φθάσει γεννήτριες από την Ελλάδα. Για αυτό τον σκοπό, τεχνικοί της ΑΗΚ και της ΔΕΗ βρίσκονταν σε συνεχή  επικοινωνία.

Σε συνάντηση των Προέδρων της Γαλλίας και της Κύπρου, ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας  Νικολά Σαρκοζί δήλωσε ότι:

«η Γαλλία είναι έτοιμη να βοηθήσει την ΑΗΚ μετά την έκρηξη της 11ης Ιουλίου στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», στέλνοντας Γάλλους ειδικούς».

Δημόσιο – Οικογενειακό μα κυρίως ατομικό Πένθος των γονέων , των συζύγων ή των παιδιών των πεσόντων . 

Το δημόσιο Πένθος στην Κύπρο διήρκεσε  από τη Δευτέρα 11 Ιουλίου έως την Τετάρτη 13 Ιουλίου, εν αντίθεσή με το οικογενειακό Πένθος , που ακόμη και σήμερα είναι ασήκωτο στις πλάτες των δικών τους ανθρώπων .

Οι αφανείς ήρωες της τραγωδίας οι άνθρωποι που πραγματικά πλήγηκαν από την έκρηξη ,οι γυναίκες  και τα παιδιά των πεσόντων , η μάνα των δίδυμων καθώς και όλοι οι χαροκαμένοι γονείς με το κλείσιμο της πόρτας έπρεπε να έρθουν αντιμέτωποι με τη σκληρή πραγματικότητα,  τη παραδοχή της απώλειας και  της μη ύπαρξης των δικών τους προσώπων.

Δημόσιο Πένθος :

Την περίοδο που ακολούθησε της έκρηξη στη Ναυτική Βάση αρκετοί Κύπριοι πολίτες καθώς και αρκετοί  χρήστες του Διαδικτύου άλλαξαν τις εικόνες τους στα  κοινωνικά δίκτυα, όπως Facebook, Twitter και τοποθέτησαν  ολόμαυρες εικόνες προς ένδειξη σεβασμού προς τους νεκρούς της έκρηξης.

Διαδηλώσεις Διαμαρτυρίες :

Μετά την έκρηξη, χιλιάδες άνθρωποι οργανώθηκαν και στην πορεία  συγκεντρώθηκαν έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, στη Λευκωσία, κρατώντας μαύρα πανό με συνθήματα αιώνιας μνήμης και ζητούσαν την παραίτηση της Κυβέρνησης , καθώς και την απόδοση ευθυνών.

 Απόδοσης Μνήμης και Τιμής στους Πεσόντες Μέσω Μνημείων :

 

Μνημεία στο τόπο της φονικής έκρηξης :

 

Μνημείο έξω από το Κτίριο της ΕΜΑΚ στην περιοχή της  Κοφίνου :

Τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Πεσόντων Μελών της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών(ΕΜΑΚ) τελέστηκαν στις 11 Ιουλίου του 2015, μαζί με το νέο υπερσύγχρονο, κτίριο της Μονάδας.

Το μνημείο αναπαριστά το έμβλημα της ΕΜΑΚ με το δικέφαλο αετό και έξι πλάκες με τις φωτογραφίες των αδικοχαμένων στη έκρηξη της ναυτικής βάσης, στο Μαρί.

  1. Ο υπαστυνόμος Αντρέας Παπαδόπουλος

οι  λοχίες :

2. Βασίλης Κρόκος,

3.Σπύρος Τταντής,

4.Γιώργος Γιακουμής,

5.Παναγιώτης Θεοφίλου

6. Αδάμος Αδάμου,

Αποτελούν  έξι από τους δεκατρείς ηρωομάρτυρες της φονικής έκρηξης στο Μαρί, οι οποίοι προσέτρεξαν για να προστατεύσουν τη Ναυτική Βάση, θέτοντας το χρέος απέναντι στην πατρίδα υπεράνω της ζωής τους.

Στη βάση του δικεφάλου αετού τοποθετήθηκε μαρμάρινη επιγραφή με τους γνωστούς στίχους του Ευαγόρα Παλληκαρίδη:

«Των αθανάτων το κρασί , το βρετε σείς και πίνετε, ζωή για σας ο θάνατός κι αθάνατοι θα μείνετε»

Με τον πιο πάνω στίχο τόσο ο  γλύπτης , όσοι και οι συνάδελφοι , αλλά,  κυρίως τα μέλη των οικογενειών θέλουν  να τονίσουν πως η θυσία αυτών των ανθρώπων, όπως και τόσων άλλων νέων που προσέφεραν τη ζωή τους στα πεδία των μαχών αποτελεί αξία ανεκτίμητη που πρέπει να μνημονεύεται παντοτινά  για να μπορούμε εμείς και οι μελλοντικές γενιές να υπάρχουμε και να ζούμε με αξιοπρέπεια, χωρίς να εγκαταλείπουμε ή να αφήνουμε στην μέση ότι κάνουμε όπως έπραξαν και οι ίδιοι .

Διατήρηση της Μνήμης της έκρηξης μέσω της ύπαρξης Εκκλησίας στο χώρο της έκρηξης:

 

Εκκλησάκι στο τόπο όπου έγινε η έκρηξη

Σταυροί σαν κενοτάφια στο χώρο όπου έπεσαν οι δεκατρείς , πάνω στο σταυρό αναγράφονται τα ονόματα τους

 

Δημιουργία Ντοκιμαντέρ  ΧΤΥΠΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΔΕΚΑΤΡΕΙΣ , με τη στήριξη της Ellopia TV USA από την Αθηνά Κρικέλη

Διαδυκτιακά – Έντυπα Αφιερώματα

  • «Κύπρος: Τουλάχιστον 12 νεκροί και δεκάδες τραυματίες από την έκρηξη στη βάση της Εθνικής Φρουράς στο Ζύγι (upd)». Ημερησία. 11 Ιουλίου 2011.
  • «Πολύνεκρη έκρηξη σε ναυτική βάση στη Λεμεσό». Ελευθεροτυπία. 11 Ιουλίου 2011.
  • «Δεκάδες νεκροί και τραυματίες από την έκρηξη σε βάση στο Ζύγι της Κύπρου». Τα Νέα. 11 Ιουλίου 2011.
  • «Εθνικό πένθος από την τραγωδία στην Κύπρο». Πρώτο Θέμα. 11 Ιουλίου 2011.

Σήμερα στις επτά το βράδυ η Πυροσβεστική Υπηρεσία διοργανώνει: αιμοδοσία και έκθεση φωτογραφίας εις μνήμην των πεσόντων πυροσβεστών, στις εγκαταστάσεις της ΕΜΑΚ στην Κοφίνου. Θα προηγηθεί τρισάγιο και χαιρετισμοί στο μνημείο των ηρώων στον ίδιο χώρο, παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου είναι χρέος μας να παραβρεθούμε

 

Επιμέλεια

Ιωάννα Αλεξάνδρου

Σχετικά νέα

X
Translate »