Υγεία

Έξαρση του ιού Κοξάκι σε παιδιά στην Κύπρο – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Άντρη Θρασυβούλου
Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται στην Κύπρο έξαρση του ιού Κοξάκι κυρίως σε παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών. Η OffsiteCy μίλησε με παιδίατρους οι οποίοι όπως μας ανέφεραν παρατηρούνται συχνά περιστατικά παιδιών που μολύνονται από τη νόσο των χεριών, ποδιών και στόματος γνωστή που προκαλείται από διάφορους ιούς από την ομάδα των εντεροϊών, και κυρίως από τον ιό coxsackie A16.

Ο παιδίατρος Δρ Νίκος Μακρίδης εξετάζει σχεδόν καθημερινά παιδιά που επισκέπτονται με τους γονείς τους το ιατρείο του με συμπτώματα του ιού. Ο ίδιος κατευνάζει τις ανησυχίες των γονέων τονίζοντας ότι πρόκειται για έναν ακίνδυνο ιό. Η έξαρση του ιού, όπως μας εξηγεί παρουσιάζεται κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών έως και τον Οκτώβριο ενώ είναι λογικό ότι με την έναρξη της σχολικής χρονιάς τα παιδιά έρχονται σε επαφή το ένα με το άλλο με αποτέλεσμα τη μετάδοση του ιού ο οποίος πρόκειται για μια πολύ μεταδοτική ιογενής λοίμωξη.

Όπως αναφέρει ο κ. Μακρίδης πλήττει κυρίως τα παιδιά μέχρι την ηλικία των 10 ετών, ωστόσο μπορεί να εμφανιστεί και σε ενήλικες.  Κατά κανόνα ο παιδίατρος θέτει τη διάγνωση βάση των τυπικών συμπτωμάτων, όπως πυρετός, πονόλαιμος και εξάνθημα στα χέρια, τα πόδια και άφθες η έλκη στο στόμα. Η ασθένεια κάποτε ονομάζεται εσφαλμένα, αφθώδης πυρετός, αλλά δεν έχει καμία σχέση με τον πραγματικό  αφθώδη πυρετό.

Πώς μεταδίδεται

Σύμφωνα με τον Δρ Νίκο Μακρίδη, η μετάδοση γίνεται συνήθως μέσω σταγονιδίων με τον βήχα, το φτάρνισμα ή την ομιλία, καθώς επίσης μέσω μέσω επαφής με σωματικά υγρά κλπ, όπως σάλιο, κόπρανα ή υγρό των χαρακτηριστικών φυσαλίδων.

Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι η περίοδος επώασης είναι περίπου μία με δέκα μέρες, ενώ υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης  για περίπου μια εβδομάδα. Σύμφωνα με τον γιατρό, λόγω του γεγονότος ότι η ασθένεια αυτή προκαλείται και από άλλους εντεροιούς, υπάρχει πιθανότητα επανεμφάνισης σε ένα παιδί, ωστόσο, για τον κάθε ιό ξεχωριστά προκαλείται ανοσία διά βίου.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Συνήθως παρουσιάζονται γενικά συμπτώματα όπως αδυναμία, ανησυχία, πυρετός, πόνος στις κλειδώσεις, μυαλγίες, ναυτία, ανορεξία και πονόλαιμο κατά την έναρξη της νόσου που παρουσιάζεται 3-7 μέρες από την έκθεση στον ιό. Συνήθως μετά από 1-2 ημέρες το παιδί εμφανίζει επώδυνα έλκη στα ούλα, τη γλώσσα, στο εσωτερικό των χειλιών.

Στη συνέχεια εμφανίζεται εξάνθημα στα χέρια και τα πόδια, τις πατούσες, τις παλάμες  και μερικές φορές στους γλουτούς και τα γεννητικά όργανα το οποίο αποτελείται από πολλές μικρές κόκκινες κηλίδες σε διάφορα σχήματα και μεγέθη.

Στην αρχή δεν υπάρχει φαγούρα, η οποία παρουσιάζεται στη συνέχεια όταν τις κόκκινες κηλίδες διαδέχονται οι φυσαλίδες, οι  οποίες μπορεί να είναι επώδυνες.  Ο γιατρός αναφέρει ότι κάποια παιδιά μπορεί να μην παρουσιάσουν κανένα σύμπτωμα και η αρρώστια να περάσει απαρατήρητη, ενώ πολλά μπορεί να παρουσιάσουν ερυθρότητα των τυμπανικών υμένων, ένα είδος ιογενούς ωτίτιδας ή επιπεφυκίτιδα (κοκκίνισμα στα μάτια). Σε μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες τα συμπτώματα είναι συνήθως λιγότερο έντονα. Συνήθως σε 2-3 ημέρες τα συμπτώματα παρουσιάζουν βελτίωση και υποχωρούν σε 7-10 ημέρες.

Μπορεί να προληφθεί;

Ο κ. Μακρίδης αναφέρει ότι δεν υπάρχει εμβόλιο κατά της νόσου. Είναι σημαντικό να πλένουμε τα χέρια σε τακτική βάση με σαπούνι ενώ συστήνεται τα παιδιά που έχουν προσληφθεί να μην πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό ή το σχολείο τους για κάποιες ημέρες.

Πώς αντιμετωπίζεται

Η θεραπεία είναι συμπτωματική. Σύμφωνα με τον ιατρό ο ιός θα κάνει τον κύκλο του και θα «αποχωρήσει» από μόνος του σε περίπου επτά έως δέκα ημέρες. Για την απάλυνση του πόνου στο στόμα δίδονται κάποια αναλγητικά  και αντιφλεγμονώδη βάμματα/στοματικά διαλύματα/σπρέυς, ενώ τα αντιβιοτικά δεν βοηθούν.

Πηγή : offsite.com

 

Σχετικά νέα

X
Translate »