Breaking News

Γενικά

Έξαρση της λοίμωξης από τον ιό Coxsakie στα παιδιά στην Κύπρο

Έξαρση κρουσμάτων του ιού Κοξάκι παρατηρήθηκε τους τελευταίους μήνες σε παιδιά προσχολικής ηλικίας κάνοντας πολλούς γονείς να ανησυχήσουν. Ποιος είναι αυτός ο ιός, πόσο επικίνδυνος είναι και πώς μπορείτε να προφυλάξετε τα παιδιά σας;
Η παιδίατρος , Μαρία Νεοφύτου, εξηγεί, οτι ο ιός Coxsakie είναι εντεροιός και ζεί στο ανθρώπινο πεπτικό σύστημα.

Μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα παιδί στο άλλο με άπλυτα χέρια, με το σάλιο (βήχα, φτέρνισμα) και με επιφάνειες που έχουν μολυνθεί από περιττώματα του ασθενή (τουαλεττα).

Ψηλότερο κίνδυνο για μόλυνση έχουν τα βρέφη και τα παιδιά κάτω των 5 ετών. Ο Ίος εξαπλώνεται σε μέρη όπως σχολεία, παιδικούς σταθμούς, κατασκηνώσεις.

Τα άρρωστα παιδιά μεταδίδουν τον ιό την πρώτη εβδομάδα.

Συμπτωματα:

Ο ιός μπορεί να προκαλέσει διάφορα συμπτώματα.
Κάποια παιδιά μπορεί να είναι και ασυμπτωματικά και άλλα παρουσιάζουν υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, σιελόρροια, κοιλιακό άλγος, διάρροιες, αδυναμία κατάποσης.
Ο ιός Coxakie μπορεί να προκαλέσει διάφορα συμπτώματα που επηρεάζουν διάφορα μέρη του σώματος όπως,
– Λοίμωξη σε χέρια, πόδια και στόμα: άφθες στο λαιμό, γλώσσα, ούλη, καθώς και εξάνθημα στις παλάμες χεριών και στα πέλματα των ποδιών, στους γλουτούς και γεννητικά όργανα, που προκαλούν και έντονη φαγούρα.
– Η ερπητική κυναγχη: μόλυνση λαιμού με έλκη στις αμυγδαλές και μαλακή υπερώα
– Αιμορραγική επιπεφυκίτιδα: κόκκινα υγρά μάτια, οίδημα και ευαισθησία.Πιο σπάνια μπορεί να προκαλέσει μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα, μυοκαρδίτιδα.
Καλέστε αμέσως τον παιδίατρο σας εάν διαπιστώσετε ένα από τα πιο πάνω συμπτώματα. 
Θεραπεία:

Η θεραπεία είναι ανάλογα με τα συμπτώματα.
Συνήθως χορηγούνται, αντιπυρετικά παυσίπονα, συνίσταται περιορισμός, υγρά και ηρεμία. Επίσης κάποιο ανακουφιστικό gel στις άφθες.

Προληψη:

Τα άρρωστα παιδιά πρέπει να μένουν μακριά από το σχολειό περίπου μια εβδομάδα ώστε να αποφευχθεί η μετάδοση του ιού.
Επίσης πρέπει να γίνεται σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, να καθαρίζονται τα αντικείμενα με τα οποία έπαιζαν τα παιδιά και κάθε παιδί να χρησιμοποιεί αυστηρά τα δικά του προσωπικά είδη.
Ο ιός δεν μπορεί να προληφθεί ιατρικά, με κάποιο εμβόλιο, ωστόσο οι παιδίατροι τονίζουν ότι τηρώντας αυστηρά τους κανόνες υγιεινής, ειδικά εφαρμόζοντας το τακτικό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, μπορεί κανείς να περιορίσει τη μεταδοτικότητά του.
* Μαρία Νεοφύτου, παιδίατρος, Λευκωσία,τηλέφωνο 99329292
Πηγή: healthnews.reporter.com.cy
healthnews

Σχετικά νέα

X
Translate »