Όμορφα της Πόλης

Ένας εντυπωσιακός ροδοπελεκάνος στη Λάρνακα (video)!

Ο μεταναστευτικός Great White Pelican ή Ροδοπελεκάνος είναι το πτηνό που πρωταγωνιστεί αυτή τη φορά στο βίντεο του Γιώργου Κωνσταντίνου, Προέδρου του Συνδέσμου Προστασίας Φυσικής Κληρονομιάς και Βιοποικιλότητας της Κύπρου.

Το υλικό αναρτήθηκε στη σελίδα του με αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία για την ποικιλία του εντυπωσιακού αυτού πελεκάνου, ο οποίος φθάνει στην Κύπρο από την Αφρική, μεταξύ των μηνών Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου.

Όπως αναφέρει ο Γιώργος Κωνσταντίνου στην περιγαρφή του, το συγκεκριμένο είδος ροδοπελεκάνου είναι το δεύτερο μεγαλύτερο πτηνό -σε είδος πελεκάνου- μετά τα μεγάλα Άλμπατρος.

Το συνολικό μήκος των μεγάλων λευκών πελεκάνων, κυμαίνεται από 140 μέχρι 180cm, με τα ενήλικα αρσενικά να ζυγίζουν από 9 μέχρι 15 kg -παρόλο που κάποιες φυλές που συναντώνται στην Παλαιαρκτική, κυμαίνονται μεταξύ 11 με 13 κιλών.

Οι θηλυκοί πελεκάνοι είναι λιγότερο ογκώδεις, με το βάρος τους να κυμαίνεται από τα 5,5 μέχρι τα 9 κιλά.

Πέρα από το μεγάλο του μέγεθος, ο αρσενικός αναπαραγόμενος ροδοπελεκάνος χαρακτηρίζεται από το εντυπωσιακό ρόδινο χρώμα στην περιοχή του κεφαλιού, γύρω από τον οφθαλμό και μέχρι τη βάση του ράμφους, (πιο πορτοκαλί στα θηλυκά).

Το άνοιγμα των φτερών του, εκτείνεται από τα 226cm έως τα 360cm.

Το μεγαλύτερο μέρος του παγκοσμίου πληθυσμού των ροδοπελεκάνων είναι αποδημητικό, με λίγους, σχετικά, μονίμους πληθυσμούς, στην Αφρική και την Ασία. Περισσότερο από το 50% των ευρωπαϊκών πληθυσμών αναπαράγεται στο Δέλτα του ποταμού Δούναβη, όπου καταφθάνουν στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου και, αναχωρούν από το Σεπτέμβριο μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.

Στο βίντεο του Γιώργου Κωνσταντίνου φαίνεται ένας υπερήφανος ροδοπελεκάνος να κάθεται σε σημείο προφανώς κοντά στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, αφού σε κάποια φάση περνάει από πίσω του ένα αεροπλάνο της Aegean καθώς απογειώνεται.

 

Πηγή: city.sigmalive.com

Σχετικά νέα

X
Translate »