Επιχειρήσεις

Έναρξη στο πρόγραμμα τοποθέτησης ομοιόμορφων διαφημιστικών

Αρχή με νέες πινακίδες στον Άγιο Λάζαρο

Το πρώτο βήμα για την απαλλαγή της Λάρνακας από την εκτεταμένη οπτική ρύπανση που προκαλεί η ανεξέλεγκτη και εντελώς άναρχη τοποθέτηση διαφημιστικών πινακίδων στους δρόμους και στις επιχειρήσεις κάνουν οι ιθύνοντες.

Όπως ανακοίνωσε η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας, το σχέδιο αντικατάστασης όλων των υφιστάμενων πινακίδων με ομοιόμορφες μπαίνει σε εφαρμογή σε πιλοτική βάση, αρχής γενομένης από την περιοχή Αγίου Λαζάρου στο κέντρο της πόλης που είναι και ένα από τα τοπόσημα της Λάρνακας.

Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με τον Δήμο Λάρνακας και τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού και αρχίζοντας από την πλατεία και την ευρύτερη περιοχή γύρω από τον Ιερό Ναό Αγίου Λαζάρου, όλα τα υποστατικά που περιβάλλουν την εκκλησία και την πανέμορφη πλατεία θα αφαιρέσουν τις παλιές πινακίδες αυτή την άνοιξη στην πρώτη φάση του προγράμματος.

Οι τριάντα παλιές πινακίδες οι οποίες έχουν επιλεγεί για αναβάθμιση θα ανακυκλωθούν και τα έσοδα θα διατεθούν για τη δημιουργία των νέων πινακίδων, οι οποίες θα είναι ομοιόμορφες και ελκυστικές και θα πληρούν κριτήρια ασφάλειας.

Εκτός από την τοποθέτηση ομοιόμορφων ταμπελών όμως, θα μπογιατιστούν τα κτίρια και θα ενισχυθεί το πράσινο μέσα από μια σειρά πρωτοβουλιών που θα αναβαθμίσουν ακόμα περισσότερο αισθητικά την περιοχή Αγίου Λαζάρου, η οποία έχει αλλάξει ριζικά πρόσωπο μετά την ανάπλαση της πλατείας στο πλαίσιο του μεγάλου έργου της ανάπλασης των τριών πλατειών του εμπορικού κέντρου.

Στην ουσία, με την αντικατάσταση των πινακίδων ολοκληρώνεται ο εκσυγχρονισμός της πλατείας στην οποία αποτελούσε μαύρο στίγμα η εντελώς άναρχη τοποθέτηση διαφημιστικών υλικών.

“Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να γίνουν οι εμπορικές και τουριστικές περιοχές της Λάρνακας πιο συγυρισμένες και ελκυστικές”, τονίζει η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης, η οποία με αυτό το πρόγραμμα φιλοδοξεί να θέσει τέρμα στο χρόνιο πρόβλημα της ταμπελορύπανσης στην πόλη, αλλά και στην επαρχία Λάρνακας.

Σύμφωνα με την ΕΤΑΠ, μετά τον Άγιο Λάζαρο, άλλα μέρη του εμπορικού κέντρου αλλά και οι παραλιακές περιοχές θα προστεθούν στο πρόγραμμα με τελικό στόχο την προσθήκη ενός ευχάριστου αισθητικού στοιχείου στο χαρακτήρα της ευρύτερης περιοχής. Με βάση το σχεδιασμό που γίνεται, στόχος είναι η δεύτερη φάση του πιλοτικού προγράμματος να εφαρμοστεί στην τουριστική περιοχή Ορόκλινης ή Πύλας.

Η τελική απόφαση εξαρτάται και από τις προθέσεις των ιδιοκτητών επιχειρήσεων, αλλά και των Τοπικών Αρχών με τους οποίους γίνονται επαφές.

Ο ομοιόμορφος τύπος πινακίδας έχει προταθεί από την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και τέθηκε υπό την έγκριση ειδικής επιτροπής.

Αδιέξοδο με τα εγκαταλελειμμένα ξενοδοχεία

Σύμφωνα με την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης, η οπτική ρύπανση είναι ένα από τα βασικότερα προβλήματα της βιομηχανίας τουρισμού, κάτι που επισημαίνεται από τους οργανωτές ταξιδίων, οι οποίοι μάλιστα δείχνουν να μένουν έκπληκτοι με το μέγεθος του προβλήματος σημειώνοντας στις επαφές τους ότι κάτι παρόμοιο δύσκολα συναντάται σε άλλους κατ’ εξοχήν τουριστικούς προορισμούς.

Σε αυτή την άσχημη εικόνα συμβάλλουν και τα εγκαταλελειμμένα ξενοδοχεία στο δρόμο Λάρνακας – Δεκέλειας.

Η λύση του προβλήματος αυτού, σε αντίθεση με το θέμα της ταμπελορύπανσης το οποίο έχει πάρει το δρόμο της διευθέτησης, παραμένει σε αδιέξοδο. Ο κύριος λόγος είναι ότι η κατεδάφιση των κτιρίων κρίνεται αδύνατη λόγω του γεγονότος ότι δεν έχουν κριθεί ως ετοιμόρροπα. Τα εγκαταλελειμμένα κτίρια είναι μαύρο στίγμα για την τουριστική περιοχή της Λάρνακας και τα πάμπολλα διαβήματα προς τις αρμόδιες Αρχές και τους ιδιοκτήτες για κατεδάφιση αυτών των κτιρίων πέφτουν μέχρι σήμερα στο κενό.

Θέση της ΕΤΑΠ είναι τουλάχιστον να καλυφθούν ευπρεπώς τα ερειπωμένα κτίρια, ενδεχομένως με εικόνες από την πόλη και την επαρχία.

Ένα άλλο θέμα που αφορά την αισθητική της Λάρνακας και εκκρεμούσε τα τελευταία χρόνια οδεύει επίσης προς λύση με την έναρξη των εργασιών τοποθέτησης πρασίνου στην κεντρική διαχωριστική νησίδα της πρώτης και δεύτερης φάσης του δρόμου Λάρνακας – Δεκέλειας.

Του Τάσου Πέρδιου
Πηγή: dialogos.com.cy

Σχετικά νέα

X
Translate »