Γενικά

Τέλη κυκλοφορίας οχημάτων-Αγώνας… δρόμου για να μην αυξηθούν

Πώς επηρεάζεται η Κύπρος από τις αλλαγές που έρχονται τον Σεπτέμβριο 

Προς αναζήτηση μιας φόρμουλας που θα διασφαλίσει ότι δεν θα αυξηθούν τα τέλη κυκλοφορίας των νέων οχημάτων που θα εγγράφονται από τον Σεπτέμβριο βρίσκονται οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Όπως ανέφερε στην OffsiteCy, o Διευθυντής του Τμήματος Οδικών Μεταφορών, Σωτήρης Κωλέττας, αυτή την περίοδο το Τμήμα σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους εργάζονται προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση με φόντο τις αλλαγές που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη μέτρηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα(CO2). Οι αλλαγές αυτές θα τεθούν σε εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο με στόχο τις πιο αντιπροσωπευτικές τιμές κατανάλωσης και καυσαερίων.

Ο στόχος των διαβουλεύσεων μεταξύ των αρμοδίων είναι να βρεθεί η χρυσή τομή ώστε τα τέλη κυκλοφορίας των νέων οχημάτων που θα εγγραφούν από τον Σεπτέμβριο να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα με τα ήδη εγγεγραμμένα.

Σεπτέμβριος 2018

Όλα τα μοντέλα θα αξιολογούνται με βάση το νέο κύκλο WLTP, και αυτές οι τιμές θα επικοινωνούνται.

2021

Οι τιμές CO2 με βάση τον WLTP θα χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό των εκπομπών του στόλου που διαθέτει κάθε κατασκευαστής.

“Η Ευρώπη θέλει να βάλει τον κάθε κατεργάρη στον πάγκο του σε σχέση με τις εκπομπές ρύπων”.

Ωστόσο, όπως τονίζει ο κ. Κωλέττας ο καθορισμός των τελών κυκλοφορίας εναπόκειται στο κάθε κράτος.

Σε ότι αφορά την εισαγωγή οχημάτων, ο κ. Κωλέττας θεωρεί ότι δεν θα επηρεαστεί η αγορά.

Ωστόσο εύλογο είναι το ερώτημα εάν οι αρμόδιοι θα προλάβουν να ολοκληρώσουν τη νομοτεχνική μελέτη, να ακολουθήσει έγκριση από το Υπουργικό και έπειτα συζήτηση και έγκριση από τη Βουλή…

 

Σχετικά νέα

X
Translate »