Αναπτυξιακά Έργα

Πρόεδρος ΕΒΕΛ: απ’ ό,τι φαίνεται, η Λάρνακα μένει πάντα στο περίμενε εδώ και χρόνια

Πρόσφατα, ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας ανέφερε ότι υπάρχουν πληροφορίες πως δεν θα προχωρήσει η μετακίνηση των εγκαταστάσεων υγραερίου από την πόλη, που ήταν προγραμματισμένη να ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2019, αφού φαίνεται να καταρρέει η δημιουργία Κοινοπραξίας των εταιρειών υγραερίου και η δημιουργία κοινού τερματικού στο Βασιλικό.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Λάρνακας Σταύρος Σταύρου, «η πάγια θέση του ΕΒΕΛ, η οποία δεν αλλάζει με τίποτε, είναι ότι έπρεπε εδώ και καιρό να γίνει η μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου και γι’ αυτό δόθηκαν πάρα πολλές φορές υποσχέσεις. Μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του Δημάρχου Ανδρέα Βύρα ότι ενδεχομένως να μην μετακινηθούν οι εγκαταστάσεις υγραερίου από το παραλιακό μέτωπο, οι Λαρνακείς νιώθουν ότι δεν υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ».

Δυστυχώς, συνέχισε, «μόλις υπάρξει κάποια ελπίδα ότι οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις θα μετακινηθούν από τη Λάρνακα, πάντα ξεπετάγεται ένα νέο πρόβλημα, μια νέα προτεραιότητα και η πόλη απομένει να περιμένει την πολυπόθητη μετακίνηση. Όλες αυτές οι εξελίξεις προκαλούν απογοήτευση και δυσπιστία στον κόσμο της Λάρνακας για τις οποιεσδήποτε υποσχέσεις λαμβάνει στο συγκεκριμένο θέμα, γιατί βλέπουμε πως, όσο σίγουρα και να είναι τα υποσχόμενα, κάπου υπάρχει στασιμότητα».

Σύμφωνα με τον κ. Σταύρου, «έπειτα από χρόνια, έχουμε φτάσει στο σημείο όπου θεωρούσαμε πως είχαν τροχιοδρομηθεί κάποιες διαδικασίες και μπήκαμε σε μια τελική ευθεία με συγκεκριμένες ημερομηνίες για μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών. Παρά το γεγονός ότι τα κρατικά αποθέματα πετρελαιοειδών της ΚΕΤΑΠ έχουν ήδη μετακινηθεί από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας, η πληροφορία για μη μετακίνηση των εγκαταστάσεων υγραερίου, έχει απογοητεύσει τους πάντες, περιλαμβανομένου και του επιχειρηματικού κόσμου».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Λάρνακας είπε πως «το Επιμελητήριο δεν έχει ενημερωθεί από κανέναν επίσημα για την πιθανότητα οι εγκαταστάσεις υγραερίου να μην μετακινηθούν από την πόλη. Αναμέναμε τη συνάντηση την Παρασκευή, στις 10 Νοεμβρίου, στο Υπουργείο Εσωτερικών, όπου όλοι οι Φορείς θα ενημερώνονταν για τις τελευταίες εξελίξεις, ωστόσο πληροφορηθήκαμε ότι, για άγνωστους προς εμάς λόγους, η συνάντηση θα γίνει στην παρουσία μόνο των Υπουργών Εσωτερικών και Ενέργειας, του Δήμου Λάρνακας και των εταιρειών υγραερίου”.

Ανέφερε, ακόμα, ότι «η συγκεκριμένη αναβολή δημιουργεί προβληματισμό και λύπη σε όλους και ευχόμαστε και ελπίζουμε να μην πάμε πίσω στα χρονοδιαγράμματα για τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων υγραερίου. Πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι ακόμα και τα υγρά καύσιμα να φύγουν από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας, εάν δεν βρεθεί λύση για μετακίνηση του υγραερίου, είναι σαν να μην έφυγε τίποτε, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε στον ίδιο παρονομαστή».

Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Σταύρου απάντησε πως «όποια και να είναι τα νομικά όπλα που μπορεί να έχει, εάν έχει, ο Δήμος Λάρνακας για τις άδειες λειτουργίας των εγκαταστάσεων και προχωρήσει με τη μη ανανέωση των συγκεκριμένων αδειών, είναι δυστυχώς όπλα χωρίς αντίκρισμα. Δεν μπορούμε να αφήσουμε την Κύπρο χωρίς υγραέριο επειδή έχουν λήξει οι άδειες λειτουργίας των εταιρειών και είναι φανερό σε όλους ότι το Κράτος θα βρει άλλους τρόπους για να τις ανανεώσει».

Σημείωσε, επίσης, πως «απ’ ό,τι φαίνεται, η Λάρνακα μένει πάντα στο περίμενε εδώ και χρόνια, και στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν γνωρίζουμε για πόσα ακόμα χρόνια θα αναμένουμε. Ακόμα και στην περίπτωση που σήμερα οι μπουλντόζες αρχίσουν την κατεδάφιση των εγκαταστάσεων στο παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας και ταυτόχρονα ξεκινήσει το χτίσιμο των δεξαμενών στο σημείο μεταφοράς τους, πάλι δεν θα προλάβουμε τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί».

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

Σχετικά νέα

X
Translate »