Γενικά

Πλαστική σακούλα μεταφοράς – Εντυπωσιακή η αντίδραση καταναλωτών και επιχειρήσεων

Εντυπωσιακή είναι η ανταπόκριση τόσο των καταναλωτών όσο και των πωλητών προϊόντων στην πολιτική χρέωσης της λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφοράς, που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιουλίου 2018. Οι πρώτες ενδείξεις από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους που διενήργησε η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) σε μεγάλες αλυσίδες υπεραγορών της Κύπρου είναι άκρως ενθαρρυντική, καθώς προκαταρκτικοί υπολογισμοί δείχνουν μείωση που πλησιάζει το 85%.

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

Μέχρι τις 30/6/2018, στην Κύπρο η ανά άτομο χρήση υπερέβαινε τις 140 σακούλες ετησίως και ο στόχος είναι μέχρι το 2019 να μειωθεί στις 90 σακούλες ανά άτομο και μέχρι το 2025 στις 40.

Αν σταθεροποιηθούν τα αποτελέσματα των δύο πρώτων εβδομάδων, ο αριθμός θα μειωθεί στις 21 σακούλες ανά άτομο ετησίως, κάτι που διασφαλίζει την επίτευξη του στόχου του 2025 ήδη από το 2018.

Η ΟΕΒ σε ανακοίνωσή της συγχαίρει τόσο τους καταναλωτές για την ευαισθητοποίηση που επέδειξαν, όσο και τους λιανέμπορους για την άμεση συμμόρφωση τους, σε ένα μέτρο που στόχο έχει τη μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας μεταφοράς και εν τέλει την προστασία του περιβάλλοντος και των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

“Συγχαρητήρια ακόμα αξίζουν στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης & Περιβάλλοντος αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία πρωτοπορεί παγκοσμίως σε μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εγκρίνει στις αρχές του 2018 την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τα πλαστικά στην κυκλική οικονομία, στόχος της οποίας είναι η προώθηση ριζικών αλλαγών στον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζονται, παράγονται, χρησιμοποιούνται και ανακυκλώνονται τα πλαστικά προϊόντα στην Ευρώπη.

Η πανευρωπαϊκή στρατηγική για τη μείωση των πλαστικών, θα προστατεύσει το περιβάλλον, αλλά παράλληλα αναμένεται ότι θα ενισχύσει την ανάπτυξη και την καινοτομία και θα δημιουργήσει νέες επενδυτικές ευκαιρίες και θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με τα νέα σχέδια, το 2030 θα διατίθενται πλέον μόνο ανακυκλώσιμες πλαστικές συσκευασίες στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κατανάλωση πλαστικών προϊόντων μίας χρήσης (καλαμάκια, πλαστικά, πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπήρουνα κλπ) και η χρήση μικροπλαστικών θα περιοριστεί δραστικά.

Η ΟΕΒ έχει αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών για το θέμα, σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο και εθνικούς φορείς.”

Πηγή: epihirimatiki.com

Σχετικά νέα

X
Translate »