Εικαστικά - Εκθέσεις

Μεγάλη επιτυχία τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας της Μαίρης Χριστοφίδη «Επιστροφή στην Κύπρο»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας της Μαίρης Χριστοφίδη «Επιστροφή στην Κύπρο», στο Μουσείο Πιερίδη – Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, στη Λάρνακα, το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017. Την έκθεση εγκαινίασε ο Πρέσβυς της Ελλάδας στην Κύπρο, κ. Ηλίας Φωτόπουλος και για το έργο της φωτογράφου μίλησαν ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Πιερίδη κ. Δημήτρης Πιερίδης, ο επιμελητής της έκθεσης κ. Τάκης Μαυρωτάς και ο διευθυντής του Μουσείου Πιερίδη – Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου κ. Πήτερ Αστζιάν.

Τις ευφάνταστες και αντιπροσωπευτικές ασπρόμαυρες και έγχρωμες φωτογραφίες της Μαίρης Χριστοφίδη θαύμασαν και σχολίασαν εκατοντάδες επισκέπτες ανάμεσα τους ήταν η κ. Ανδρούλλα Βασιλείου πρώην Επίτροπος Εκπαίδευσης και Πολιτισμού της ΕΕ, η κ. Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, οι τέως πρεσβευτές Γιώργος Γεωργής και Μπάμπος Χριστοφόρου, ο κ. Τάκης και η κ. Ελένη Χριστοφίδη (σύζυγος και κόρη της φωτογράφου Μαίρης Χριστοφίδη), η κ. Πόλυ Γιώτη, ο συλλέκτης Γιάννης Κονταξόπουλος, η κ. Μαρίτσα Τραυλού, η κ. Ελένη Κυριακοπούλου, ο καθηγητής του Χάρβαρντ κ. Σπύρος Πολλάλης και η σύζυγος του Τατιάνα Σπινάρη, ο κ. Μάριος Σιακόλας, ο καθηγητής και ιστορικός της φωτογραφίας Πλάτων Ριβέλλης, ο κ. Γιάννης Βογανάτσης, ο καθηγητής χειρουργικής κ. Γεράσιμος Μπονάτσος και η σύζυγος του, ο κ. Ανδρέας Μάνεσης, η κ. Δήμητρα Μουτζούρη, ο καρδιοχειρουργός κ. Σωτήριος Πράπας και η σύζυγος του και πολλοί άλλοι.

Ο επιμελητής της έκθεσης Τάκης Μαυρωτάς επισήμανε μεταξύ άλλων «Η φωτογράφος επιστρέφει στο γενέθλιο τόπο της και παρουσιάζει περισσότερες από εξήντα αντιπροσωπευτικές της φωτογραφίες στο Μουσείο Πιερίδη, σε αυτό το χώρο που χτίστηκε το 1829, με τις 3000 αρχαιότητες που μαρτυρούν την αιώνια πνοή 9000 χρόνων πολιτισμού της Μεγαλονήσου. Εδώ οι ασπρόμαυρες και έγχρωμες φωτογραφίες της αναπτύσσουν ένα δυναμικό διάλογο ανάμεσα στο μακρινό χθες και το σήμερα αποκαλύπτοντας την επιμονή της για την προσέγγιση της πραγματικότητας, αυτού του κόσμου του μικρού, του μεγάλου. Οι θεματολογικές επιλογές της Χριστοφίδη προβάλλουν την ευαισθησία της απέναντι στο χώρο-τοπίο και την ποιητική της αίσθηση απέναντι στο χρόνο. Την απασχολεί ο κόσμος έτσι όπως είναι και μέσα απ’ αυτόν βρίσκει τις ομορφιές που τον υπερβαίνουν.»

Η Μαίρη Χριστοφίδη γεννήθηκε στην Κύπρο. Σπούδασε οικονομικά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Management. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Με τη φωτογραφία ασχολείται από το 1997 και από τότε είναι μέλος του Φωτογραφικού Κύκλου. Εχει πραγματοποιήσει αρκετές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις όπως οι: «Στιγμές» Φωτογραφικός Κύκλος, Αθήνα 2001 – «Lo Sguardo Dei Fotografi Greci», ομαδική Φωτογραφικού Κύκλου, Perugia 2002 – Ατομική έκθεση, Αίθουσα Μελίνα Μερκούρη, Λευκωσία 2003 – «Architecture du Reel» συμμετοχή στην έκθεση με τίτλο «Η Πόλη», Πύλη Αμμόχωστου, Λευκωσία 2005 – «Είκοσι χρόνια» ομαδική Φωτογραφικού Κύκλου, Μουσείο Μπενάκη, 2005 – «Mini Portfolios» ομαδική Φωτογραφικού Κύκλου, Ελληνοαμερικανική Ένωση, 2016 – Ατομική έκθεση, Πολιτιστικό Ίδρυμα Καλοπαναγιώτη, Κύπρος, 2016 – Ατομική έκθεση, Πολιτιστικό Φεστιβάλ Ασέας Τρίπολης 2016 – Ατομική έκθεση «Συγχορδίες», Σπίτι της Κύπρου, Αθήνα 2017

 

Διάρκεια έκθεσης: 2 Δεκεμβρίου 2017 έως 12 Φεβρουαρίου 2018

 

 

Σχετικά νέα

X
Translate »