Γενικά

Κωνσταντίνος Διονυσίου: Ένας Κύπριος δάσκαλος που ανέλαβε τη διοίκηση Ελληνοκυπριακόυ σχολείου στη Σαουδική Αραβία (ΒΙΝΤΕΟ)

Της Όλγας Κωνσταντίνου

Το δικό του πολύτιμο λιθαράκι στην εκπαίδευση των ελληνόφωνων παιδιών στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας βάζει ο Κωνσταντίνος Διονυσίου. Είναι ο δάσκαλος των 7 μαθητών που φοιτούν στο Ελληνοκυπριακό σχολείο που βρίσκεται υπό την αιγίδα και τη χρηματοδότηση της εταιρείας Ιωάννη και Παρασκευαϊδη. Στο σχολείο φοιτούν παιδιά των οποίων οι γονείς τους έχουν είτε Ελληνική είτε Κυπριακή καταγωγή.

“Έχουμε βάλει στόχο να προωθήσουμε τον Ελληνικό και Κυπριακό πολιτισμό μέσα από το σχολείο μας και όπως έχω πει είναι ιδιαίτερη τιμή να διατηρείς τον ελληνικό πολιτισμό τα ήθη και τα έθιμα όπως είναι η Σαουδική Αραβία , δεν έχουμε τίποτα να ζηλέψουμε από τα Αμερικάνικα σχολεία που είναι εδώ και τα διεθνή σχολεία. Θεωρώ ότι θα κάνουμε ένα σχολείο πρότυπο.”

Οι συνθήκες ζωής σε μια χώρα με πολύ διαφορετικό πολιτισμό και κουλτούρα από τον δικό μας είναι δύσκολες μας περιγράφει ο Κωνσταντίνος. Ωστόσο η δύναμη που αντλεί καθημερινά από τα παιδιά είναι ισχυρότερη. Οι μαθητές του τον θεωρούν μέλος της οικογένεια τους.

“Μεγάλη ευγνωμοσύνη έχω στους γονείς που από την πρώτη στιγμή που ήρθα με περίμεναν και με αγκάλιασαν σε δική τους οικογένεια. Τα συναισθήματα μου είναι ανάμοικτα γιατί βλέπεις παιδιά τα οποία είναι λίγο αποκομμένα, ας πούμε, η κοινωνική ζωή είναι διαφορετική, είναι πολύ περιορισμένη η ζωή τους, μαθαίνουν να ζουν με τα δεδομένα.”

Στα μάτια των παιδιών η Κύπρος φαντάζει μοναδική και σπουδαία. Νοσταλγούν τις διακοπές που κάνουν στο νησί. Με το δάσκαλο τους μιλούν καθημερινά για την Κύπρο και την Ελλάδα.

“Οι μνήμες τους και τα συναισθήματα τους όταν ακούν τη λέξη Κύπρος και Ελλάδα το βλέπεις στα μάτια τους, γελάνε αναμένουν να πάνε ξανά στην Κύπρο για διακοπές.”

Η αγάπη του για την εκπαίδευση αλλά και η απογοητευτική κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο όσον αφορά την επαγγελματική αποκατάσταση των δασκάλων στην Κύπρο ήταν αυτά που ώθησαν τον Κωνσταντίνο να πάρει την απόφαση να αναλάβει τη διοίκηση του Ελληνοκυπριακού σχολείου στο Ριαντ.

“Ήταν μια απόφαση στιγμής αλλά θεωρώ ότι είναι μια απόφαση ζωής γιατί πιστεύω στην Κύπρο δεν θα είχαν κάποια ανέλιξη.”

Τα παιδιά του σχολείου ετοιμάζουν για την Πέμπτη μια ιδιαίτερη επετειακή γιορτή αφιερωμένη στην 28η Οκτωβρίου 1940. Με την παρουσία τους θα τους τιμήσουν ο Πρέσβεις της Ελλάδας και αντιπροσωπεία της Πρεσβείας, ο πρόξενος της Κύπρου, οι υπεύθυνοι της εταιρείας Ιωάννη και Παρασκευαίδης καθώς και μέλη της Ελληνοκυπριακής κοινότητας στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας.

Πηγή:

 

Σχετικά νέα

X
Translate »