Αναπτυξιακά Έργα

Η νέα Δημοτική Αγορά Λάρνακας θα γίνει, αλλά με σωστές διαδικασίες, λέει ο κ. Βύρας

Το έργο της νέας Δημοτικής Αγοράς Λάρνακας θα υλοποιηθεί, διαβεβαιώνει ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας, σημειώνοντας πως ενδεχομένως λόγω των εξελίξεων να υπάρξει μια ολιγόμηνη καθυστέρηση στην έναρξη των εργασιών, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι θα γίνει με τις σωστές διαδικασίες.

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Βύρας διέψευσε δημοσιεύματα που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας σύμφωνα με τα οποία δεν υλοποιείται το έργο της νέας Δημοτικής Αγοράς Λάρνακας. Επίσης, εξέφρασε «λύπη για δημοσιεύματα, τα οποία δεν φαίνεται να έχουν καμία επίσημη ενημέρωση» και κάλεσε τα ΜΜΕ «να είναι πλήρως ενημερωμένα για τα τεκταινόμενα προτού προκαλέσουν οποιαδήποτε ανησυχία».

Πρόσθεσε ότι «από τη στιγμή που δεν υπάρχει τελική απόφαση από την Επιτροπή Προσφορών και το Συμβούλιο Προσφορών του Δήμου, η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη με όλα τα δεδομένα που υπάρχουν».

Τόνισε περαιτέρω ότι «για το συγκεκριμένο έργο έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, δηλαδή ανταλλαγή γη μεταξύ κυβέρνησης και Δήμου Λάρνακας, έγιναν οι εξώσεις και οι κατεδαφίσεις, ετοιμάστηκαν όλα τα έντυπα προσφορών και η προσφορά προκηρύχθηκε, σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα τα οποία τέθηκαν».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Ανδρέας Βύρας είπε πως «πιθανόν να υπάρχει και πιθανόν να μην υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τη διαδικασία των προσφορών».

Ωστόσο, τόνισε, «σε καμία περίπτωση δεν θα παρανομήσουμε και δεν θα έρθουμε σε σύγκρουση με τις εποπτικές αρχές και το Γενικό Λογιστήριο του κράτους, αφού προτεραιότητα του νέου Δημοτικού Συμβουλίου ήταν ότι η Λάρνακα δεν θα μπει ξανά στο προσκήνιο για παραβιάσεις νομοθεσιών είτε για μη τήρηση των σωστών διαδικασιών».

Εξήγησε πως «το πιο πιθανόν είναι να υπάρξει κάποια καθυστέρηση για ελάχιστους μήνες, σε περίπτωση που εάν και εφόσον,  χρειαστεί να γίνει επαναπροκήρυξη προσφορών».

Ωστόσο, δήλωσε, «το έργο θα έργο αναμένεται να ξεκινήσει εντός του 2018 και σε περίπτωση που χρειαστούν περισσότερα χρήματα από το προϋπολογιζόμενο ποσό, θα ζητήσουμε επιπλέον χρήματα από τα Διαρθρωτικά Ταμεία και να γίνουν εξοικονομήσεις, με στόχο η νέα Δημοτική Αγορά να υλοποιηθεί, πιθανόν με ολιγόμηνη καθυστέρηση».

Ο κ. Βύρας ερωτήθηκε τι θα γίνει σε περίπτωση που χρειαστεί να προκηρυχθούν νέες προσφορές και μία από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες προσφύγει στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών, με αποτέλεσμα να υπάρξει νέο χρονοδιάγραμμα και ενδεχομένως καθυστέρηση στην έναρξη υλοποίησης του έργου.

Αφού ανέφερε ότι «είτε κατακυρωθεί η προσφορά για ένα έργο είτε όχι, υπάρχει πάντα το δικαίωμα από ενδιαφερόμενους προσφοροδότες να προσφύγουν στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών», πρόσθεσε πως «αυτό ισχύει για όλα τα έργα του δημόσιου και ημιδημόσιου τομέα. Η νομοθεσία υπάρχει και είμαστε υποχρεωμένοι να την ακολουθήσουμε».

Σε ό,τι αφορά τη λήψη αποφάσεων, ο Δήμαρχος Λάρνακας ανέφερε πως την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου θα συνεδριάσει η Επιτροπή Προσφορών και την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Προσφορών του Δήμου, οπόταν και θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

«Αυτό που δεν πρέπει να γίνεται, είναι να προκαλούμε μια αχρείαστη ανησυχία στον κόσμο ότι δεν θα υλοποιηθεί το έργο της Δημοτικής Αγοράς», είπε.

«Το έργο θα γίνει με τις σωστές διαδικασίες», υπογράμμισε και επανέλαβε ότι «για το Δήμο  είναι πιο σημαντικό να ακολουθήσουμε τη νομοθεσία και τις αρχές χρηστής διοίκησης παρά να βιαστούμε και να συνδεθεί η Λάρνακα με πράγματα για τα οποία δεν πρέπει να συνδεθεί».

Όπως πρόσθεσε, «θέλω να διαβεβαιώσω τους δημότες ότι το έργο θα γίνει σύμφωνα με τις πρόνοιες, τις νομοθεσίες και τις αρχές χρηστής διοίκησης».

Ο κ. Βύρας δεν θέλησε να σχολιάσει τον αριθμό των εταιρειών που έχουν υποβάλει προσφορές για το έργο και σημείωσε πως «όταν ληφθούν οι τελικές αποφάσεις θα βγούμε με σχετική ανακοίνωση και τα βήματα που θα ακολουθήσουμε. Οτιδήποτε και να πούμε τώρα θα είναι εις βάρος της διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη».

Σημειώνεται ότι η προσφορά για ανέγερση της Δημοτικής Αγοράς και Δημοτικού Χώρου Στάθμευσης στη Λάρνακα προκηρύχθηκε την 1η Νοεμβρίου 2017, η δαπάνη ανέρχεται περίπου στα 6,2 εκατομμύρια ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ και θα καλυφθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου από Ευρωπαϊκά ταμεία της προγραμματικής περιόδου 2014-2020.

Η ανάπτυξη θα αποτελείται στο ισόγειο από Δημοτική Αγορά στην οποία θα στεγάζονται 20 καταστήματα πώλησης παραδοσιακών προϊόντων και  φθαρτών, χώρος τοπιοτεχνημένος για οργάνωση της λαϊκής υπαίθριας αγοράς και Κέντρο Πληροφόρησης.

Στον όροφο θα στεγάζονται τέσσερα υποστατικά αναψυχής και εκθεσιακός χώρος, ενώ στην ταράτσα θα δημιουργηθούν καθιστικά και χώρος πρασίνου (garden roof).

Ο πολυώροφος χώρος στάθμευσης θα περιλαμβάνει 180 περίπου χώρους, κατανεμημένους σε έξι επίπεδα, ωστόσο στην παρούσα φάση θα κατασκευαστούν μόνο τα τρία επίπεδα.

Η ανάπτυξη θα έχει όλες τις απαιτούμενες πρόνοιες για διευκόλυνση και εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ και το έργο θα είναι υψηλής αισθητικής και ποιότητας.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Σχετικά νέα

X
Translate »