Αναπτυξιακά Έργα

Βραβεύτηκαν ψες οι νικητές του διαγωνισμού “Ανάπλαση της αυλής και αποκατάσταση μέρους του οικοδομικού συμπλέγματος Ζουχούρι”

Tης Άντρης Πογιατζή

Βραβεύτηκαν στις 7:30μμ από το Δήμο Λάρνακας, οι Αρχιτέκτονες που πρώτευσαν στο διαγωνισμό που είχε προκηρύξει ο Δήμος Λάρνακας, για το Έργο «Ανάπλαση της αυλής και αποκατάσταση μέρους του οικοδομικού συμπλέγματος Ζουχουρί».

Η Τελετή Βράβευσης πραγματοποιήθηκε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, όπου και εκτίθενται όλες οι προτάσεις μέχρι τις 24 Ιουλίου 2018. Ώρες επισκέψεων: 8.00 π.μ. – 2.00 μ.μ., εκτός Σαββάτου και Κυριακής.οι  μελέτες του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού.

Το έργο έχει κερδίσει το αρχιτεκτονικό γραφείο SIGMA & Co. Architects  με έδρα την Πάφο, με την ομάδα να αποτελείται από την Ηλιάνα Σωκράτους , το Γιώργο Ονησιφόρου και τον Παναγιώτη Πολεμίτη. Οι νικητές είχαν την ευκαιρία στην ψεσινή τελετή να παρουσιάσουν και να αναλύσουν την ιδέα τους στους παρευρισκόμενους.

Πέραν από το νικητή του διαγωνισμού ο οποίος βραβεύθηκε με ποσό 15 χιλιάδων ευρώ. Επίσης δόθηκαν βραβεία 10 και 5 χιλιάδων ευρώ στον δεύτερο και τρίτο διαγωνιζόμενο και τρεις έπαινοι με χρηματικά ποσά χιλίων ευρώ.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το Discover Larnaka μας παρουσιάζει το εσωτερικό του Τεμένους Ζουχουρί ή το Τζάμι της Μαλακτής

 

Πιο κάτω σας παρουσιάζουμε τους νικητές και τους διακριθέντες του διαγωνισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι από την πόλη διακρίθηκε μόνο το αρχιτεκτονικό γραφείο SCP Architects & Engineers.

 

Πρώτο Βραβείο:

Συμμετοχή με αριθμό 51321,

Σωκράτους Ηλιάνα, Πολεμίτης Παναγιώτης,

Ονησιφόρου Γιώργος

Image may contain: 5 people, people standing

 

Δεύτερο Βραβείο:

Συμμετοχή με αριθμό 16113,

Μιχάλης Μηνά και Σταύρη Γιαννακού,

Αντριανή Γιάγκου (φοιτήτρια Αρχιτεκτονικής)

Image may contain: 4 people, people smiling, people standing

 

Τρίτο Βραβείο:  

Συμμετοχή με αριθμό 14837,

Νίκος Μεσαρίτης

Εκ μέρους των Λοΐζου Γεωργία, Μεσαρίτης Μάριος,

Γιασεμής Γεώργιος, Γεωργιάδου Ιωάννα,

Γιασεμής Νικόλας

Φοιτητές Αρχιτεκτονικής: Κριτσωτάκης Νικόλας, Παπαϊωάννου Άλκης,

Σύμβουλος Πολιτικός Μηχανικός: Μεσαρίτης Γιώργος

Image may contain: 6 people, people smiling, people standing

 

Έπαινος:   

Συμμετοχή με αριθμό 29164,

Χρήστος Μαραθοβουνιώτης,

Εκ μέρους Αρχιτεκτονικού Γραφείου Χρήστος Μαραθοβουνιώτης

Συνεργάτες: Μαρία Κυριάκου, Ασκούμενη Αρχιτέκτονας

Και Γιάννος Κολιαντρή, τελειόφοιτος Αρχιτεκτονικής

Image may contain: 4 people, people standing and beard

 

 

Εύφημος Μνεία:

Συμμετοχή με αριθμό 10665,

Σωκράτης Στρατής,

Εκ μέρους της Ομάδας Μελέτης

AA & U for Architecture, Art and Urbanism

Αρχιτέκτονας: Σωκράτης Στρατής

Συνεργάτες Αρχιτέκτονες: Χρυσάνθη Κωνσταντίνου,

Λάρα-Αννα Σιάρφ

Image may contain: 4 people, people smiling, people standing

 

Εύφημος Μνεία:   

Συμμετοχή με αριθμό 25925,

Μιχάλης Πιρόκκας,

Εκ μέρους της ομάδας μελέτης:

Μιχάλης Πιρόκκας, Μιχαήλ Παπαβαρνάβας,

Κωνσταντίνος Πετράκος

Συνεργάτες: Μελίνα Ανζάουη, Βασιλική Ζωχιού,

Φωτεινή Καλλικούνη, Καλλιόπη Σακελλαροπούλου

Image may contain: 3 people, people standing

 

Εύφημος Μνεία:  

Συμμετοχή με αριθμό 20311,

Χρίστος Α. Σάββα

Εκ μέρους των SCP Architects Engineers

Image may contain: 7 people, people smiling, people standing and indoor

 

 

Το έργο δύναται να συγχρηματοδοτηθεί από τα Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής  Ανάπτυξης στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Αειφόρο Ανάπτυξη 2014-2020». Η ομάδα των αρχιτεκτόνων που κέρδισαν στο διαγωνισμό, αποτελείται από τους: Ηλιάνα Σωκράτους, Παναγιώτη Πολεμίτη και Γιώργο Ονησιφόρου.

Το οικοδομικό συγκρότημα «Ζουχουρί» βρίσκεται σε περιοχή που από το Μεσαίωνα είχε αναπτυχθεί ως το εμπορικό και κοινωνικό κέντρο της πόλης. Σήμερα στην περιοχή υπάρχει πολύπλοκο και πολυμορφικό αστικού περιβάλλον με σημαντικά σημεία αναφοράς όπως εκκλησίες, τζαμιά, Μεσαιωνικό Κάστρο, και συνύπαρξη του Χριστιανικού/ Δυτικού στοιχείου με Μουσουλμανικό / Ανατολίτικο.

Η κεντρική ιδέα της επιτυχούσας πρότασης έχει ως άξονα τρείς αλληλοτεμνόμενες καμπύλες, που συνδέουν τις κύριες εισόδους του συγκροτήματος με το Τέμενος, και τους Ξενώνες. Οι καμπύλες εξελίσσονται σε αναδιπλωμένες επιφάνειες, χαράσσοντας, τις διαδρομές και τα διάφορα επίπεδα, σε συνεχή και δυναμική ροή που ενισχύει ένα συνεχή διάλογο μεταξύ του νέου και του παλιού, του Δυτικού με το Ανατολίτικο, χωρίς όμως  περιττά στοιχεία εντυπωσιασμού.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανάλυση Α’ Βραβείου Ανάπλασης αυλής και αποκατάστασης μέρους του οικοδομικού συμπλέγματος Ζουχουρί

 

Στόχος των σχεδιαστών είναι  το συγκρότημα να αποτελέσει πόλο έλξης, ντόπιων και ξένων ολόχρονα. Η διάταξη των χρήσεων ευνοεί τη δημιουργία πολιτιστικού κι εκπαιδευτικού κέντρου, διοργάνωση υπαίθριων εκθέσεων, εργαστηρίων και εκδηλώσεων. Η παρουσία των ξενώνων επιτρέπει την διοργάνωση εκδηλώσεων, σε συνάρτηση με αντίστοιχα Κέντρα του εξωτερικού.

Πιο κάτω σας παρουσιάζουμε τη νέα όψη που θα έχει η πλατεία Ζουχουρί, η οποία απλά εντυπωσιάζει και αναμφίβολα αλλάζει και το κέντρο της πόλης μας.

 

Eπιμέλεια
Άντρη Πογιατζή
Δημοσιογράφος

 

Σχετικά νέα

X
Translate »